Petak 02.01.2015.
05:30
Vestionline

Zablude o ishrani u koje i dalje verujemo

Beta/AP/O.G.

Izbegavajte so jer izaziva visok krvni pritisak

Još sredinom 20. veka pokazalo se da bi osobe s hipertenzijom trebalo da smanje unos soli jer im to zaista i pomaže. Ali, nema razloga da to učine i osobe s normalnim krvnim pritiskom jer su mnoga velika istraživanja pokazala da normalne, pa i nešto veće količine soli ne uzrokuju visok pritisak. Isto tako, kada je u pitanju visok krvni pritisak, zapravo je važna srazmera mierala natrijuma i kalijuma, pa oni koji ne žele da značajno smenje ili izbace upotrebu soli, mogu da jedu više namirnica koje su bogate kalijumom i na taj način kontrolišu hipertenziju. Nepotrebno izbacivanje soli može dovesti do nedostatka natrijuma ili joda.

Krompir je nezdrav i goji

Kako većina ljudi krompir jede posle obrade kao pržene krompiriće, čips ili uz neku drugu kaloričnu hranu, često ga vezujemo za gojaznost i svrstavamo u nezdrave namirnice, dok slatki krompir ili batat smatramo zdravijom verzijom krompira. Slatki krompir ima više vlakana i vitamina A, dok običan beli krompir sadrži više važnih minerala poput gvožđa, magnezijuma i kalijuma, pa ne možemo reći da je jedan zdraviji od drugog. Krompir kao namirnica ne goji, već je gojenje rezultat neuravnotežene ishrane uopšte, ali kada je u pitanju količina kalorija i zdravlje, važno je na koji način ćete spremiti krompir.

Crveno meso izaziva rak

Crveno meso često u razgovoru ima negativnu konotaciju, pa se belo meso smatra zdravijim. Japanski znaučnici su 1986. godine laboratorijske miševe "hranili" velikim dozama aminokiselina koje nastaju u prepečenom crvenom mesu, a miševi su posle toga razvili neke oblike raka. Posle ovog istraživanja pojavila se teza o potencijalnoj vezi između crvenog mesa i karcinoma. Međutim, ni jedno istraživanje nije pokazalo kako crveno meso može biti direktan uzrok nekog oblika karcinoma. Zato, i dalje možete bezbrižno da ga jedete, ali izbegavajte zagorele i prepečene komade.

Proteini su štetni za bubrege

Poželjno je da mnoge dijete sadrže veći unos proteina, pogotovo ako još i trenirate. Ali, neki znaju da kažu da je visok unos proteina štetan za bubrege. Smatralo se da veliki unos proteina predstavlja veliki stres za bubrege jer ubrzava filtraciju krvi u minuti, međutim holandski naučnici su još pre skoro dve decenije utvrdili da obrok bogat proteinima zaista ubrzava rad bubrega, ali samo trenutno, pa velika količina proteina ne utiče na rad i funkciju bubrega. Ukoliko imate zdrave bubrege slobodno se držite visokoproteinske dijete.

2024 © - Vesti online