Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 16.09.2012.
08:00
Smedia A

Zimnice iz nekih drugih krajeva

Narodi iz celog sveta krajem leta na najrazličitije načine konzerviraju voće i povrće kako bi i tokom dugih zimskih dana imali siguran izvor prirodih vitamina i minerala. Predstavljamo vam kako to rade u Kalabriji, Turskoj i Francuskoj.


KALABRIJSKI PATLIDŽAN

Potrebno je: 1 kg plavog patlidžana, nekoliko čenova belog luka, 3 ljute papričice, malo seckanog origana, so, sirće i maslinovo ulje.

- Patlidžan bez ljušćenja iseckajte na kockice, preručite u veću posudu, prelijte sirćetom, posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji dva dana. Posle dva dana patlidžan dobro ocedite i rasporedite u čiste staklene tegle. U svaku teglu dodajte po čen - dva očišćenog belog luka, nekoliko kolutića ljute papričice, posolite i pospite origanom. Tegle do vrha napunite uljem, hermetički zatvorite i poređajte ih u šerpu sa jedva proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte sat vremena, pa izvadite iz vode, sačekajte da se ohladi i čuvajte na suvom, hladnom mestu. Ovako konzerviran patlidžan može se konzumirati tri do četiri meseca.

UKISELJENA PAPRIKA NA ORIJENTALAN NAČIN

Potrebno je: 1 kg paprika, 1 l sirćeta od belog vina, nekoliko zrna karanfilića i bibera, nekoliko čenova belog luka, 2,3 lista lorbera.

- Sirće začinite zrnima bibera i karanfilića, dodajte listiće lorbera, posolite i kuvajte do vrenja. Kada sirće proključa, dodajte očišćene i na trake isečene paprike, kuvajte pet minuta. Kuvane paprike dobro ocedite, rasporedite ih u dve staklene tegle od po 0,5 l, prelijte sirćetom u kojem su se paprike kuvale, hermetički zatvorite, okrenite naopako i sačekajte da se ohlade, pa čuvajte na suvom i hladnom mestu. Ovako pripremljene paprike spremne su za konzumaciju posle mesec dana, a bez otvaranja mogu se čuvati i do godinu dana. Ipak, kada se tegla jednom otvori, paprike se mogu konzumirati tri do četiri nedelje, pišu Novosti.

SLATKO OD SMOKAVA NA FRANCUSKI NAČIN

Potrebno je: 1 kg svežih smokava, limun, 100 g badema i 200 g šećera.

- Smokve dobro operite i osušite, u svaku ubacite po zrno badema i ređajte u veću šerpu. Odozgo sipajte šećer, dodajte struganu limunovu koru i nekoliko tankih kriški limuna, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se preko noći marinira. Ujutro kuvajte smokve do vrenja. Kada tečnost proključa kuvajte minut - dva, pa prebacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15 minuta ili dok tečnost ne počne da se karamelizuje. Smokve i kolutiće limuna potom rasporedite u staklene tegle, prelijte ostatkom tečnosti, hermetički zatvorite i tegle poređajte u šerpu sa tek proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta, pa sklonite sa ringle i sačekajte da se ohlade.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.09.2012. 15:34
pecete li paprike.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online