Nedelja 16.09.2012.
08:00
Smedia

Zimnice iz nekih drugih krajeva


KALABRIJSKI PATLIDŽAN

Potrebno je: 1 kg plavog patlidžana, nekoliko čenova belog luka, 3 ljute papričice, malo seckanog origana, so, sirće i maslinovo ulje.

- Patlidžan bez ljušćenja iseckajte na kockice, preručite u veću posudu, prelijte sirćetom, posudu prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji dva dana. Posle dva dana patlidžan dobro ocedite i rasporedite u čiste staklene tegle. U svaku teglu dodajte po čen - dva očišćenog belog luka, nekoliko kolutića ljute papričice, posolite i pospite origanom. Tegle do vrha napunite uljem, hermetički zatvorite i poređajte ih u šerpu sa jedva proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte sat vremena, pa izvadite iz vode, sačekajte da se ohladi i čuvajte na suvom, hladnom mestu. Ovako konzerviran patlidžan može se konzumirati tri do četiri meseca.

UKISELJENA PAPRIKA NA ORIJENTALAN NAČIN

Potrebno je: 1 kg paprika, 1 l sirćeta od belog vina, nekoliko zrna karanfilića i bibera, nekoliko čenova belog luka, 2,3 lista lorbera.

- Sirće začinite zrnima bibera i karanfilića, dodajte listiće lorbera, posolite i kuvajte do vrenja. Kada sirće proključa, dodajte očišćene i na trake isečene paprike, kuvajte pet minuta. Kuvane paprike dobro ocedite, rasporedite ih u dve staklene tegle od po 0,5 l, prelijte sirćetom u kojem su se paprike kuvale, hermetički zatvorite, okrenite naopako i sačekajte da se ohlade, pa čuvajte na suvom i hladnom mestu. Ovako pripremljene paprike spremne su za konzumaciju posle mesec dana, a bez otvaranja mogu se čuvati i do godinu dana. Ipak, kada se tegla jednom otvori, paprike se mogu konzumirati tri do četiri nedelje, pišu Novosti.

SLATKO OD SMOKAVA NA FRANCUSKI NAČIN

Potrebno je: 1 kg svežih smokava, limun, 100 g badema i 200 g šećera.

- Smokve dobro operite i osušite, u svaku ubacite po zrno badema i ređajte u veću šerpu. Odozgo sipajte šećer, dodajte struganu limunovu koru i nekoliko tankih kriški limuna, prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se preko noći marinira. Ujutro kuvajte smokve do vrenja. Kada tečnost proključa kuvajte minut - dva, pa prebacite u zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite 15 minuta ili dok tečnost ne počne da se karamelizuje. Smokve i kolutiće limuna potom rasporedite u staklene tegle, prelijte ostatkom tečnosti, hermetički zatvorite i tegle poređajte u šerpu sa tek proključalom vodom. Sasvim smanjite temperaturu i kuvajte još 30 minuta, pa sklonite sa ringle i sačekajte da se ohlade.

2024 © - Vesti online