Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 01.01.2012.
08:00
A. M. - Vestionline A

Posetite Deda Mraza

Ako ste bili dobri, Deda Mraz vam je doneo paketić... Zašto sada vi ne biste obišli njega? Iznenadite ga! Posetite Laponiju, zemlju zimskih bajki i zavičaj veselog belobradog dekice koji na sankama, koje vuku irvasi, obilazi zemaljsku kuglu svake Nove godine...

Laponija, severni deo Starog kontinenta svakako je najbolja destinacija za sve one koji žele da uživaju u pravoj evropskoj zimskoj čaroliji.

Laponija se nalazi tamo gde polarni krug seče najsevernije krajeve Norveške, Švedske, Finske i Rusije. Oni koji misle da je Laponija zasebna država, greše: to jeste područje koje ima svoj narod, jezik, običaje, kulturu i tradiciju. Sve to ima, ali nema – državne međe.

U potrazi za Deda Mrazom

Na severu Finske je smešteno Deda Mrazovo selo Rovaniemi koje Finci nazivaju “Vratima Laponije”, a udaljeno je svega dve hiljade kilometara od Severnog pola. Budući da se nalazi na samom rubu Arktičkog kruga na severnoj polulopti globusa gde sunce zimi ne izlazi barem jedan dan, a leti barem jedan dan ne zalazi. Da - atmosfera je prirodno mistična. Polarna noć tamo traje gotovo mesec dana, od sredine decembra do početka januara, dok leti sunce ne zalazi od sredine juna do početka jula.


I sam Deda Mraz objašnjava da je Rovaniemi, okružen mističnim gustim šumama, idealan izbor zbog patuljaka koji mu pomažu pakovati darove. Kako kaže, patuljci ne vole vrućine, a ni irvasi, pa se zato doselio u Rovaniemi. Svetlucavo selo, na čijem ulazu stoji deset metara visok zlatni bor Deda Mraza, nadmašuje i najbujniju maštu. U njemu belobradi dekica živi s Baba Mrazicom, ali tokom praznika najčešće radi u svojoj "kancelariji", smeštenoj u pećini 12 metara pod zemljom. U njegov ofis se svakodnevno sliva više hiljada pisama iz celog sveta. Savremeni Deda Mraz ima i imejl pa mu se deca javljaju i preko interneta.

Igre boja na nebu

Hladna Laponija ima sve što je potrebno da bi je neko smatrao zemljom avanture – ima ogromne zamrznute arktičke tundre, guste šume i nepristupačnu obalu. Čak i tokom zime kada sunce jedva da se pojavljuje, turisti odlaze u tu regiju kako bi uživali u skijanju, društvu Deda Mraza ali i pogledu na auroru borealis.

Zbog položaja bliskog Severnom polu, događa se fenomen šarenih nebeskih svetala. U mreži zelenih, plavih, grimiznih, crvenih i ljubičastih svetlosnih snopova, može se uživati dvesta dana godišnje.

Bela kuća

Ako se odlučite da u Laponiji boravite kao i njeni drevni stanovnici, morate prenoćiti u iglou. Možda i najbolje za tu priliku je iglo selo Kakslautanen u Sariselka-i u finskoj Laponiji.

Polupansion u ovim ledenim "kućama" košta 390 evra za dve osobe. Za one koji se plaše zime, dobri su i luksuzni stakleni igloi iz kojih možete da posmatrate noćno nebo i polarnu svetlost. Noćenje košta 342 evra po osobi.

Ski sezona traje do juna

Polarne temperature Laponiju čine nešto drugačijim mestom za skijanje od, na primer, Alpa. Sezona počinje u oktobru i završava se u junu. Ljubitelji skijanja mogu posetiti neko od zimovališta - Levi, Ruka i Ylläs, od kojih je poslednje najveća ski zona u Finskoj sa 53 kilometra staza.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.01.2012. 11:00
Ovo je nesto najlepse sto covek moze da zamisli u zimskom ambijentu...Oduvek sam mastala da posetim Laponiju i ozivim sve ono o cemu sam mastala kao dete...Ko zna mozda mi se i posreci da odem tamo a to isto zelela bi i mnogima koji su kao i ja verovali u Deda Mraza i koji imaju sad svoju decu kojima pricaju price o njemu...ima li sta lepse od tih godina bajki i bezbriznog zivota?
Nedelja 01.01.2012. 09:45
Djed mraz ne postoji, samo djed poreznik!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online