Nedelja 01.01.2012.
08:00
A. M. - Vestionline

Posetite Deda Mraza

Laponija, severni deo Starog kontinenta svakako je najbolja destinacija za sve one koji žele da uživaju u pravoj evropskoj zimskoj čaroliji.

Laponija se nalazi tamo gde polarni krug seče najsevernije krajeve Norveške, Švedske, Finske i Rusije. Oni koji misle da je Laponija zasebna država, greše: to jeste područje koje ima svoj narod, jezik, običaje, kulturu i tradiciju. Sve to ima, ali nema – državne međe.

U potrazi za Deda Mrazom

Na severu Finske je smešteno Deda Mrazovo selo Rovaniemi koje Finci nazivaju “Vratima Laponije”, a udaljeno je svega dve hiljade kilometara od Severnog pola. Budući da se nalazi na samom rubu Arktičkog kruga na severnoj polulopti globusa gde sunce zimi ne izlazi barem jedan dan, a leti barem jedan dan ne zalazi. Da - atmosfera je prirodno mistična. Polarna noć tamo traje gotovo mesec dana, od sredine decembra do početka januara, dok leti sunce ne zalazi od sredine juna do početka jula.


I sam Deda Mraz objašnjava da je Rovaniemi, okružen mističnim gustim šumama, idealan izbor zbog patuljaka koji mu pomažu pakovati darove. Kako kaže, patuljci ne vole vrućine, a ni irvasi, pa se zato doselio u Rovaniemi. Svetlucavo selo, na čijem ulazu stoji deset metara visok zlatni bor Deda Mraza, nadmašuje i najbujniju maštu. U njemu belobradi dekica živi s Baba Mrazicom, ali tokom praznika najčešće radi u svojoj "kancelariji", smeštenoj u pećini 12 metara pod zemljom. U njegov ofis se svakodnevno sliva više hiljada pisama iz celog sveta. Savremeni Deda Mraz ima i imejl pa mu se deca javljaju i preko interneta.

Igre boja na nebu

Hladna Laponija ima sve što je potrebno da bi je neko smatrao zemljom avanture – ima ogromne zamrznute arktičke tundre, guste šume i nepristupačnu obalu. Čak i tokom zime kada sunce jedva da se pojavljuje, turisti odlaze u tu regiju kako bi uživali u skijanju, društvu Deda Mraza ali i pogledu na auroru borealis.

Zbog položaja bliskog Severnom polu, događa se fenomen šarenih nebeskih svetala. U mreži zelenih, plavih, grimiznih, crvenih i ljubičastih svetlosnih snopova, može se uživati dvesta dana godišnje.

Bela kuća

Ako se odlučite da u Laponiji boravite kao i njeni drevni stanovnici, morate prenoćiti u iglou. Možda i najbolje za tu priliku je iglo selo Kakslautanen u Sariselka-i u finskoj Laponiji.

Polupansion u ovim ledenim "kućama" košta 390 evra za dve osobe. Za one koji se plaše zime, dobri su i luksuzni stakleni igloi iz kojih možete da posmatrate noćno nebo i polarnu svetlost. Noćenje košta 342 evra po osobi.

Ski sezona traje do juna

Polarne temperature Laponiju čine nešto drugačijim mestom za skijanje od, na primer, Alpa. Sezona počinje u oktobru i završava se u junu. Ljubitelji skijanja mogu posetiti neko od zimovališta - Levi, Ruka i Ylläs, od kojih je poslednje najveća ski zona u Finskoj sa 53 kilometra staza.

2024 © - Vesti online