Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.02.2019.
17:00
Vestionline A

Želite savršeno telo? Odvojite samo 10 minuta dnevno

U koliko želite vitko telo, snažne mišiće, pokretljive zglobove... potrebno je odvojiti samo 10 minuta dnevno za vežbanje i to po formuli "4-3-2-1"

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fitnes i velnes stručnjak Šon Foj sa Instituta za zdravlje i nutricionizam u Americi osmislio je ovaj jednostavan sistem za dugovečnost i vitalnost tela.

Formula "4-3-2-1" podrazumeva da četiri minuta u brzom ritmu i visokog intenziteta radite aero vežbe, zatim tri minuta aktivnosti za jačanje tela, vežbe snage se rade dva minuta dok se trening završava minutom istezanja i dubokog disanja.

Redovnim pridržavanjem ovog sistema, rezultati će garantovano biti vidljivi.

Veoma je bitno da se trening odradi bez pauza. Ustanovljeno je da intervalno vežbanje sa naizmeničnim visokim i niskim intenzitetom ima najpogodnije rezultate za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masti.

Vežbajte rano ujutru, najpoželjnije nakon buđenja, jer jutarnje vežbanje ubrzava rad srca. Naime, telu je potrebno 11 sati bez hrane kako bi počelo da troši zalihe iz rezervi i iz njih izvuklo potrebnu snagu. 

U koliko želite da proverite kako ovo funkcioniše, uzmite štopericu i počnite trening.

Najbolji efekat se postiže kada na pola minuta vežbate intenzitet treninga. Nakon umerene sledi 30 minuta intezivne aktivnosti. Ritam se ponavlja četiri puta s tim da poslednjih 30 sekundi pružite maksimum.

pixabay.com
 

Sledeća tri minuta rade se vežbe otpora za jačanje tela. One pomažu da se troše kalerije ne samo tokom treninga, već i nakon aktivnosti. Takođe, dodaju mišićno tkivo, koje sagoreva kalorija dok spavate. Kako imate malo vremena na raspolaganju, treba raditi složene vežbe koje angažuju više od jednog zgloba.

Predlog je da se vreme koje je namenjeno za ove vežbe podeli i da se urade dve aktivnosti za donji deo (čučnjevi pored zida, čučnjevi pored stolice, iskorak), i jedna za gornji deo tela (potisak za grudi, "propadanje", sklekovi).

Naredna dva minuta radite vežbe za snagu. Birate dve vežbe koje izvodite maksimalno, svaku po 60 sekundi.

Poslednji deo se svodi na 60 sekundi istezanja i dubokog disanja. Pokreti i disanje moraju se uskladiti, tako se luči endorfin, neurotransmiter koji je prirodni lek protiv bolova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online