Utorak 19.02.2019.
17:00
Vestionline

Želite savršeno telo? Odvojite samo 10 minuta dnevno

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fitnes i velnes stručnjak Šon Foj sa Instituta za zdravlje i nutricionizam u Americi osmislio je ovaj jednostavan sistem za dugovečnost i vitalnost tela.

Formula "4-3-2-1" podrazumeva da četiri minuta u brzom ritmu i visokog intenziteta radite aero vežbe, zatim tri minuta aktivnosti za jačanje tela, vežbe snage se rade dva minuta dok se trening završava minutom istezanja i dubokog disanja.

Redovnim pridržavanjem ovog sistema, rezultati će garantovano biti vidljivi.

Veoma je bitno da se trening odradi bez pauza. Ustanovljeno je da intervalno vežbanje sa naizmeničnim visokim i niskim intenzitetom ima najpogodnije rezultate za ubrzavanje metabolizma i sagorevanje masti.

Vežbajte rano ujutru, najpoželjnije nakon buđenja, jer jutarnje vežbanje ubrzava rad srca. Naime, telu je potrebno 11 sati bez hrane kako bi počelo da troši zalihe iz rezervi i iz njih izvuklo potrebnu snagu. 

U koliko želite da proverite kako ovo funkcioniše, uzmite štopericu i počnite trening.

Najbolji efekat se postiže kada na pola minuta vežbate intenzitet treninga. Nakon umerene sledi 30 minuta intezivne aktivnosti. Ritam se ponavlja četiri puta s tim da poslednjih 30 sekundi pružite maksimum.

pixabay.com
 

Sledeća tri minuta rade se vežbe otpora za jačanje tela. One pomažu da se troše kalerije ne samo tokom treninga, već i nakon aktivnosti. Takođe, dodaju mišićno tkivo, koje sagoreva kalorija dok spavate. Kako imate malo vremena na raspolaganju, treba raditi složene vežbe koje angažuju više od jednog zgloba.

Predlog je da se vreme koje je namenjeno za ove vežbe podeli i da se urade dve aktivnosti za donji deo (čučnjevi pored zida, čučnjevi pored stolice, iskorak), i jedna za gornji deo tela (potisak za grudi, "propadanje", sklekovi).

Naredna dva minuta radite vežbe za snagu. Birate dve vežbe koje izvodite maksimalno, svaku po 60 sekundi.

Poslednji deo se svodi na 60 sekundi istezanja i dubokog disanja. Pokreti i disanje moraju se uskladiti, tako se luči endorfin, neurotransmiter koji je prirodni lek protiv bolova.

2019 © - Vesti online