Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.03.2017.
01:30
mondo.rs, Vestionline A

Vreme je za "letnje" pripreme: Evo kako najbrže do zgodnog tela

Proleće je stiglo i mnogi baš sada pokušavaju da dovedu liniju u red za leto. Evo šta predlažu stručnjaci, kako najbrže i najzdravije da se "stešete" do leta.

pixabay.com
Za dobar izgled potrebni su trud i volja

Koje je najkraće vreme da se dovedemo u red vežbanjem?

- Potrebno je najmanje tri meseca da bi se videli rezultati, ako normalno trenirate, bez nekih veštačkih pomagala i rigoroznih dijeta. Imajte na umu da je za rekreativno vežbanje zdravo skinuti oko 900 grama sedmično, dok profesionalnih sportisti za isti period skidaju i do 2,5 kilograma - kaže viši trener rekreacije i master profesor sporta i fizičkog vaspitanja Ivan Petrović.

Koje vežbe treba raditi da se skine višak kilograma?

- Najbolje je raditi kardio vežbe niskog intenziteta u zoni za topljenje masti, angažovanje velike mišićne mase, odnosno mišićnih grupa u treningu. Preporučljivo je koristiti kružni trening, odnosno raditi vežbe snage većeg broja ponavljanja - od 15 do 20 - poručuje Petrović.

Koliko često da treniramo i koliko traje jedan trening?

- Mehanizam za trošenje masti se aktivira tek posle pola sata bavljenja fizičkom aktivnošću, tako da je preporučljivo da trening niskog intenziteta traje najmanje 40 minuta, a najbolje oko sat vremena. Uglavnom se savetuje vežbanje od tri do pet puta nedeljno i preporučuje se upražnjavanje kombinacije vežbi snage i kardio vežbi.

Iako trening traje određeno vreme, Petrović ističe da je važno da celog dana budemo fizički aktivni: "Umesto liftom, idite stepenicama, izađite iz autobusa dve stanice ranije i taj deo puta idite pešice…"

Koliko je važno doba dana kada vežbamo?

- Najbolje je trenirati u prepodnevnim časovima jer se efekti treninga osećaju ceo dan, odnosno metabolizam će tako celog dana biti ubrzan. Naravno, mnogi ne mogu da treniraju ujutru zbog posla i drugih obaveza i bolje je da vežbaju uveče, nego da to ne rade uveče. Ipak, imajte na umu da ako trenirate uveče, možda ćete teže zaspati jer će vežbanje da vas razbudi i da vam poremeti dnevni bioritam.

Šta je najbolje da jedemo pre, a šta posle treninga?

- Ne bi trebalo ništa jesti tri, četiri sata pre treninga. Važi pravilo da se pre treninga kroz hranu unose složeni ugljeni hidrati, a posle treninga prosti ugljeni hidrati i protein, kako bi došlo do obnavljanja izvora energije i izgradnje mišićnih vlakana.

Koja je najveća greška koju pravimo kada želimo da smršamo?

- Najveća greška su kratkoročni ciljevi, odustajanje od treninga ako nema rezultata posle mesec dana, ali i rigorozne dijete, preforsiranje organizma… Greška je, takođe, što ljudi misle da ako treniraju mogu da jedu šta žele i koliko žele, ali i to što im je trening samo sredstvo da smršaju - vežbanje treba da bude stil života - kaže Petrović.

Mnogi uzimaju razne suplemente, koliko je to pametno?

- Mislim da uvek treba dati prednost pravoj hrani, zato što rekreativci ne treniraju u tolikom obimu da bi bili prinuđeni da uzimaju neke suplemente. Zato im je dovoljna pravilna ishrana.

Dakle, ako želite da smršate i zategnete se do leta, sada je pravo vreme da počnete. Ne odustajte zato što posle mesec dana ne izgledate kao Nikol Šercinger i neka vežbanje vremenom postane vaša zdrava navika i stil života, a ne "mučenje" koje će vam pomoći da izgledate bolje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online