Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 01.08.2016.
06:30
Vestionline A

Oslobodite se sala velikom brzinom: Dijeta sa limunom koja je osvojila Holivud

Limun je najbolji sagorevač masti.

pixabay.com
Dijetom do vitke linije

Limun je jedna od najboljih namirnica za skidanje kilograma, jer sadrži hidroksicitrat koji sprečava nagomilavanje masti. U njemu se nalazi etarsko ulje limonen koje blokira stvaranje holesterola, dok kora sadrži šećer polikosanol koji sagoreva masnoće. 

Ovu dijetu sa limunom koja skida kilogram po kilogram sala (ali ne i mišića), smislila je nutricionistkinja Evelin Flahi. S obzirom da deluje pročišćavajuće, limun takođe sprečava nakupljanje tečnosti i eliminiše celulit. Preporučena dnevna konzumacija je oko 4 limuna, u obliku soka i u obliku kore. 

Antioksidativno delovanje 

Limun pročišćava organizam i uklanja otrove zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina C koji održava mladolikost. Iako je kiseliji od bilo kog drugog voća, to je u stvari njegova prednost. Možete ga zasladiti medom ili šećerom ili ga jesti u obliku kriški. 

Pogrešno je verovanje da limun izaziva pojačanu kiselinu u stomaku, jer je želudac navikao na takve kiseline. Čak, visok nivo kalijuma u njemu može da neutrališe višak kiseline. 

Jelovnik s limunom 

Doručak (važi za sve dane): šolja čaja s limunom, 2 integralna tosta i kašičica marmelade od limuna. 

Ponedeljak: 

Ručak: kuvani pirinač (70 g) začinjen limunovim sokom, 2 kašikice ulja i 2 kašičice parmezana, zelena salata (150 g) s limunovim sokom i kašičicom ulja, voćna salata od sezonskog voća začinjena sokom od limuna. 

Večera: prženi komadići teletine i šunke s kriškama limuna, integralni tost ili paketić krekera, spanać začinjen kašičicom ulja i limunovim sokom. 

Utorak 

Ručak: oslić u foliji (150 g) s jednom kapi ulja, sokom jednog limuna i još jednog izrezanog na kriške, integralni tost ili paketić krekera, boranija kuvana na pari, začinjena s par kapi ulja i sokom od limuna 

Večera: pileća prsa (150 g) pečena u tiganju s par kapi ulja, začinima i limunovim sokom, pečene paprike (crvene i žute) začinjene s par kapi ulja i sokom od limuna, te integralni tost ili paketić krekera. 

Sreda 

Ručak: špageti (70 g) s jogurtom i limunom, zelena salata (150 g) začinjena sokom od limuna i kašikicom ulja, činija jagoda sa sokom od limuna i malo šećera. 

Večera: kuvana hobotnica (150 g) začinjena kašičicom ulja, peršunom i sokom od limuna, boranija kuvana na pari začinjena s par kapi ulja i sokom od limuna, integralni tost ili paketić integralnih krekera. 

Četvrtak 

Ručak: mešana salata od 40 g mocarele, 30 g tunjevine (iz vode), 5 maslina i limunom, integralni tost ili paketić krekera ili 2 kriške hleba, voćna salata (osim banana i grožđa) sa sokom od limuna.

Večera: morska riba (po želji) pečena u tiganju sa sokom od paradajza, kriškama i sokom od limuna, mešana zelena salata (150 g) sa sokom od limuna i par kapi ulja, 2 mala kuvana krompira sa kašičicom ulja. 

Petak 

Ručak: teleći odrezak (120 g) pečen s par kapi ulja i limunom, integralni tost ili krekeri, boranija kuvana na pari sa kašičicom ulja i limunovim sokom. 

Večera: kuvani pirinač (70 g) sa 2 kašikice ulja, rendanim sirom i limunovim sokom, goveđi karpaćo (120 g) začinjen kašičicom ulja i limunovim sokom, zelena salata (150 g) s limunovim sokom i par kapi ulja. 

Subota 

Ručak: šunka (80 g) sa kašičicom ulja i sokom od limuna, integralni tost ili paketić krekera, kuvani spanać začinjen kašičicom ulja i sokom od limuna. 

Večera: salata od pirinča (70 g) sa povrćem, sirom (20 g), pršutom (20 g), uljem i limunom, salata od svežeg voća (osim banana i grožđa) i limunovim sokom i salata od paradajza začinjena kašičicom ulja. 

Nedelja 

Ručak: testenina (70 g) sa 40 g svežeg sira (kisele pavlake), par kapi ulja i rendanom limunovom koricom, kuvane boranije začinjene kašikicom ulja i sokom od limuna, narandža ili grejp (sadrže antioksidanse i vitamin C). 

Večera: marinirani inćuni, integralni tost ili paketić krekera ili 2 kriške hleba, kuvani spanać začinjen kašičicom ulja i sokom jednog limuna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online