Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 09.04.2016.
01:30
Vestionline A

Izbegnite nadutost stomaka: Namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite vitak struk

Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate.

instagram.com
Treba se potruditi za vitak struk

Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate. Određeni začini i biljke poput anisa, đumbira, mente i majčine dušice umiriće creva i smanjiti nadutost. 

Takođe, iako su neke namirnice dobre po naše zdravlje, one nisu najbolji odabir za vaš struk, jer loše utiču na probavni sstem i mogu izazvati nadutost. Stoga, ako želite da smanjite nadutost stomaka, izbegavajte sledeće namirnice… 

Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavate, jer mogu izazvati nadutost: 

Loši ugljeni hidrati 

Hrana bogata lošim ugljenim hidratima može da poremeti crevnu floru, te da izazove upale. Namirnice koje sadrže najviše takvih ugljenih hidrata su hleb i peciva, keks, beli pirinač, testenina i žitarice.  Ipak, ugljeni hidrati nisu potpuno zabranjeni. Poenta je da unosite grickalice koje sadrže kombinaciju ugljenih hidrata, zdravih masti i proteina, a one će vas kao takve držati duže sitim. Umesto namirnica bogatih ugljenim hidratima radije birajte visoko proteinske hrane kao što su grčki jogurt, losos i tofu sir. 

Zamrznuti obroci 

Da bi osigurali da će sveži sastojci ostati dugo takvi u vašem zamrzivaču, proizvođači hrane često dodaju dosta natrijuma u zamrznute obroke. Ovo je po vaš organizam loše jer natrijum uzrokuje zadržavanje vode, što može izazvati nadutost koja vam nimalo neće pomoći u gubljenju kilograma jer nećete imati realan uvid u pravo stanje vaše kilaže. 

Beli luk i vlaknaste namirnice 

Određena vlakna naše telo ne može da svari u potpunosti, kao što je fruktan, te stoga namirnice koje ga sadrže mogu izazvati nadutost, naročito ako ih konzumiramo u prevelikim količinama. Namirnice koje sadrže fruktan su: pšenica, ječam, beli luk, mahunarke (pasulj i soja), jezgrasti plodovi (naročito pistaći i indijski orah), te se trudite da ih jedete u ograničenim količinama kako biste smanjili nadutost stomaka. 
 

Začini koji izazivaju nadutost 

Unošenje previše slane i začinjene hrane uzrokuje efekat sakupljanja tečnosti u telu koje kao posledicu ima osećaj tromosti i nadutosti. Pre svega, trebalo bi da izbegavate crni biber, oraščić, čili u prahu, paradajz sos, sirće, senf, luk i kečap koji izazivaju povećanje stomačne kiseline, što izaziva smetnje u varenju. 

Umesto ovih začina, koristite one koji nemaju toliko jako i pogubno dejstvo na probavni sistem, kao što su: kurkuma, đumbir, cimet i nana. Takođe, kupujte hleb, žitarice, konzervisano i zamrznuto povrće, buter i razne namaze, sosove, turšije i supe s niskim sadržajem soli.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2016. 20:44
"....... Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate......" _____ О надутости стомака а слика цуре са надутом гу**зицом......???
Nedelja 10.04.2016. 20:44
"....... Nadutost u stomaku podstaknuta je nedovoljno sažvakanom hranom, ali i preteranom upotrebom namirnica koje sadrže laktozu i određene ugljene hidrate......" _____ О надутости стомака а слика цуре са надутом гу**зицом......???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online