Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 25.11.2013.
08:00
priroda-leci-sve.com A

Prava dijeta za svakoga!

Hoćete da smršate, a znate da rigorozna dijeta nije rešenje, pa vas brine kako da, bez poznavanja nutricionističkih pravila ishrane, zaključite koja je od mnogobrojnih i popularnih dijeta bezbedna za vas. Ukoliko vam priroda nije podarila idealan metabolizam i atletsku figuru, uspećete da smršate i, bitnije, održite vitku liniju samo konstantnom primenom zdrave ishrane.

Evo kako bi trebala da izgleda vaša idealna ishrana ukoliko želite da smršate:

Pomaže samo konstantna zdrava ishrana ()

1. Zaboravite na kratkoročne dijete i ubedite sebe da morate da promenite način ishrane i stil života. To će vam mnogo lakše poći za rukom ukoliko imate podršku porodice.

2. Umerenost u ishrani je ključ zdrave dijete. Budite umereni i nikada se nemojte prejedati. Čak i kada ste potpuno sami i u svojoj kući, jedite kao da ste kod nekoga ko vas je prvi put u životu pozvao na ručak ili večeru. Dakle, kulturno i umereno.

3. Stavite u upotrebu male tanjire i druge posude iz kojih ćete jesti. Trudite se da vam količina hrane u tanjiru vizuelno uvek bude približnih mera i ne odstupajte od toga. Na primer, jedno parče mesa (piletina, svinjetina, teletina, riba) bi trebalo biti slično veličini jednog špila karata. Kriška hleba, veličine jednog CD-a, samo malo deblja. Prilozi kao što su pirinač, krompir, pire krompir ili testenina, oko pola šolje od bele kafe. Ukoliko se na kraju obroka ne osećate dovoljno siti, nastavite da jedete još samo lisnato zeleno povrće, jer ne sadrzi mnogo kalorija.

4. Izbacite uobičajene poslastice za kojima ste posezali tokom dana van redovnih obroka i zamenite ih raznobojnim voćem i povćem. Na taj nacin nećete unositi veliku količinu kalorija, a organizmu ćete obezbediti obilje vitamina, minerala, vlakana i raznih antioksidansa.

5. Jedite namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate kao što su mahunarke i integralne žitarice, umesto nasuprot njima nezdrave ugljene hidrate koji se nalaze u rafinisanom šeceru, belom brašnu, belom pirinču. Složeni ugljeni hidrati osim sto su zdravi, podstiču sagorevanje kalorija u organizmu, stvaraju osećaj sitosti, daju energiju, a to je ono što vam je potrebno kada se odlučite za zdravu dijetu.

6. Upotrebljavajte zdrave masti. Kvalitetni izvori masti su neophodni za zdravo funkcionisanje čitavog organizma, a njih možete naći u sledećim biljnim uljima: hladno ceđeno maslinovo ulje, kokosovo ulje, laneno ulje, ulje uljane repice. Zatim, u orašastim plodovima (bademi, orasi, lešnici...), semenkama (susama, bundeve, lana...), ribi (skuša, losos, haringa, sardina...).

7. Smanjite konzumaciju nezdravih zasićenih masti koje se pre svega nalaze u namirnicama životinjskog porekla, a pretežno u crvenom mesu, punomasnom mleku i mlečnim proizvodima.

8. Vodite računa o tome da unosite dovoljnu količinu proteina, ali se opet usredsredite na kvalitetne izvore proteina, kao sto su: piletina, ćuretina, riba, jaja, tofu sir.

9. Ne zaboravite na jogurt i mlade sireve napravljene od obranog mleka sa niskim sadržajem masti. Tako ćete uz mali unos kalorija obezbediti visok unos kalcijuma. Jogurt dodatno povećava apsorpciju kalcijuma i vitamina B u organizmu, unetih kroz druge namirnice. Zdrava dijeta obavezno uključuje jogurt jer on podstiče mršavljenje tako što deluje na gubitak masnog tkiva uz očuvanje mišićne mase.

10. Neka vam pređe u naviku da imate više od tri manja i zdrava obroka preko dana, a poslednji obrok neka bude barem tri sata pre odlaska na spavanje.

11. Nikada nemojte jesti ispred televizora ili kompjutera jer se tada potpuno gubi kontrola nad količinom unete hrane.

12. Nemojte jesti kada ste nervozni da bi vam hrana "smirila živce". U tom slučaju mnogo pametnija i efektivnija metoda je šetnja u prirodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online