Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.03.2013.
08:00
Smedia A

Osam ideja za ravan stomak

Zimski period ostavio je tragove na našem telu u obliku masnih naslaga na području stomaka kojih s dolaskom toplijih dana po svaku cenu želimo da se rešimo.

Osim preporučenih vežbi i svakodnevne navike uveliko mogu da pomognu u "klesanju" najosetljivijeg područja. Otkrijte 8 jednostavnih ideja koje će vaš stomak i bez kapi prolivenog znoja doterati do savršenstva.

1. MASIRAJTE STOMAK
 

Jedan od krivaca nadutog stomaka je sporo varenje, zbog čega se hrana duže zadržava u crevima i dolazi do stvaranja gasova koji povećavaju volumen stomaka. Jednostavnom vežbom možete lako ubrzati proces probave; pola sata posle jela lezite na leđa, noge savijte u kolenima i lagano se lupkajte po stomaku vrhovima prstiju od sredine prema levoj pa prema desnoj strani stomaka, potom kružno dlanom izmasirajte celu površinu.

2. DRŽITE SE USPRAVNO

Pravilno držanje osim za kičmu preporučuje se i za trbušne mišiće. Kada sedimo i stojimo uspravnih leđa i ramena zabačenih unazad automatski zatežemo stomak, preporučuljivo je osim toga da tokom sedenja praktikujete uvlačenje stomaka u ciklusima 3 do 5 puta tokom dana.

3. SVAKI ZALOGAJ ŽVAĆITE DUGO
 

Žurba nas tera umesto da uživamo u hrani što pre završimo s jelom, što je potpuno pogrešno. Ukoliko brzo gutamo zalogaje i još pri tome razgovaramo, do želuca dospeva ogromna količina vazduha koji izaziva nadutost. Osim toga jedući brzo imamo tendenciju da pojedemo više nego što nam stvarno treba.

4. IZBEGAVAJTE SO
 

Jedan od glavnih krivaca sala na stomaku je so, mineral na koji se vezuje voda i samim time uzrokuje nadutost tkiva. So zato svedite na minimum u ishrani i imajte na umu da brojne namirnice u sebi već sadrže ovaj mineral.

5. PIJTE "ČUDOTVORNI" NAPITAK
 

Svako jutro na eks popijte napitak od limuna i đumbira koji će ubrzati metabolizam i osloboditi creva od nagomilanih ostataka.

6. JEDITE CELOVITE ŽITARICE
 

Prilikom posezanja za ugljenim hidratima birajte žitarice koje se sporo vare kao što su smeđi pirinač, hleb od celovitih žitarica koji uravnotežava nivo insulina u krvi. Inače prerađeni ugljeni hidrati izazivaju nagli skok insulina što rezlutira usporenim sagorevanjem masnoća i pospešuje taloženje masnoća posebno na području stomaka.

7. SVAKODNEVNO JEDITE JABUKU
 

Ovo rajsko voće je sporo varljivi ugljeni hidrat i obiluje hemijskim jedinjenjima polifenolima. Oni direktno utiču na mišićnu snagu i gubitak masnoća tako što pospešuju rad gena odgovornih za sagorevanje masnoća, smanjenje proizvodnje masnoća i njihovo skladištenje. Prosečno velika jabuka obezbeđuje 200 mg jabučnih polifenola i 30 g ugljenih hidrata, piše Zadovoljna.

8. UBACITE AVOKADO U NEDELJNI MENI
 

Avokado je namirnica bogata mononezasićenim masnim kiselinama koje se u telu ne skladište kao masnoće. Sadrži i šećer mannoheptulose koji reguliše izlučivanje insulina koji je bitan faktor u sagorevanju masnoća. Zato se preporučuje da svoj nedeljni meni obogatite bar sa dva avokada.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online