Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.02.2010.
21:16
Vestionline A

Čajevi umesto dijete

Gojaznost nije samo estetski problem, jer punačke osobe imaju veću stopu smrtnosti u odnosu na ljude normalne težine. Verovali ili ne, svakih pola kilograma preko idealne telesne težine smanjuje životni vek za mesec dana.


Na našem tržištu postoje razni proizvodi koji obećavaju sigurno mršavljenje. Da ne biste bacali novac na dijetetsku hranu i pića, dodatke ishrani i tablete, isti efekat možete postići i prirodnim putem pomoću biljaka.

Postoji nekoliko biljnih čajeva koji stimulišu metabolizam, povećavaju potrošnju energije i podstiču organizam na mršavljenje.

Zeleni čaj sa đumbirom

Za jednu šoljicu čaja, iseckajte na kriške nekoliko centimetra đumbira. Đumbir i kafenu kašičicu zelenog čaja prelijte sa 250 mililitara proključale vode. Čaj ostavite da odstoji pet minuta, a zatim procedite.

Đumbir se koristi stotinama godina kao prirodni lek za mnoge različite bolesti, a najčešće je u upotrebi za stimulaciju probavnog trakta. Đumbir je jak antiseptik koji uravnotežuje crevnu floru, uništava bakterije truljenja, pomaže bakterijama kiselog vrenja da se razviju i podstiče crevnu peristatiku.

Udruženim dejstvom, aromatični sastojci đumbira i tanin iz zelenog čaja povećavaju potrošnju energije u organizmu i sagorevanje kalorija.

Čaj od nane sa limunom

Za jednu šoljicu čaja potrebni su vam kašičica do dve sušene nane. Čaj prelijte sa 250 mililitra vrele vode. Ostavite da odstoji pet minuta, procedite, pa dodajte sok od pola limuna.

Limun dodajte kada se čaj prohladi, jer vitamin C ne opstaje na visokim temperaturama.

Nana (menta) pomaže u razgradnji masnoća, umanjuje apetit i potrebu za hranom. Menta je poznata i kao delotvorno sredstvo za oslobađanje od stresa, bogata je kalijumom, magnezijom, kalcijumom, fosforom i dobar je izvor energije, piše „Alo“.

Kalijum je važan za ravnotežu tečnosti u organizmu i igra važnu ulogu u regulaciji otkucaja srca. Magnezijum je važan i za metabolizam, jer učestvuje u više od 300 enzimatskih sistema, stvaranju energije, procesima zgrušavanja krvi (koagulacije) i transportu glukoze u ćelije.

Ostale vitalne hranjive materije u nani su cink, bakar, mangan, vitamin C, niacin i folna kiselina. Nana sadrži i male količine omega-3 masnih kiselina i vitamina A. Vitamin C iz limuna pomaže u oslobađanju masti i njihovom sagorevanju.

Čaj od koprive

Za jednu šoljicu čaja potrebni su vam kašičica-dve sušenog lišća koprive. Koprivu prelijte sa 250 mililitra ključale vode. Gotov čaj ostavite da odstoji pet minuta, procedite i konzumirajte.

Kopriva obiluje hranljivim materijama koje podstiču sagorevanje masnoća. Silicijumska kiselina, vitamin C, magnezijum, kalcijum i kalijum ubrzavaju čišćenje organizma i imaju svojstva prirodnog.

Kopriva ima blaga dijuretska svojstva, koja pomažu pri izlučivanju viška vode i toksina iz tela i pročišćavanju krvi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online