Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.09.2015.
08:31
S. Đurić - Vesti A

"Cveće zla" truje sa ekrana

Reditelj Nebojša Bradić (59) pre nešto manje od dva meseca imenovan je za urednika kulturno-umetničkog programa RTS-a. Odmah se latio posla, jer neće biti lako Javnom servisu da se izbori sa brojnim televizijama koje su ove jeseni u borbu za rejting krenule sa rijaliti šou programima.

S. Sarić
Rijaliti su plod siromaštva: Nebojša Bradić

- Neka vrsta penaste površnosti je zahvatila većinu TV programa u Srbiji. Posebno je zanimljiva pojava "srpskog rijalitija", koji je preplavio TV emitere sa nacionalnom frekvencijom. Većina televizija se okrenula finansijskom interesu, budući da je ulaganje u rijaliti program minimalno, a zarada veoma izgledna. Fenomen "srpskog rijalitija" je plod siromaštva i želje za slavom. Nas, međutim, ne zanima sam rijaliti već njegove posledice. A posledice medijskog sadržaja u kome se glorifikuju najniže strasti, primitivizam i prostakluk biće vidljive na generacijama koje dolaze. Potrebna je zaštita od nasilja koje dopire sa medija, a to se ne može postići samo pritiskom na daljinski upravljač televizora - kaže Bradić.

Potpisane su i brojne peticije protiv ovih emisija, ali to nije urodilo plodom. Na koji način se boriti protiv kiča i šunda sa malih ekrana?
- Protiv kiča i šunda se možemo boriti peticijama, kao i drugim načinima vaninstitucionalnog pritiska. Možemo se suprotstavljati i primenom zakonske regulative, ali sve to neće biti dovoljno. "Cveće zla" će i dalje cvetati. Zbog toga, umesto demonizovanja, koncept rijalitija može se koristiti za pozitivne stvari. Zamišljam rijaliti koji se odvija iza vrata zatvorenog Narodnog muzeja, gde u skladu sa javnim interesom kamere beleže proces obnavljanja zgrade.

Na čemu ćete vi kao urednik insistirati?
- Uvek ću insistirati na tome da kultura bude zabavnija, a zabava kulturnija. To je model po kome će funkcionisati kulturno-umetnički program RTS-a.

"Čizmaši" od jeseni

Šta gledaoci mogu da očekuju kada je u pitanju kulturno-umetnički program RTS-a?
- Gledaoce RTS-a najviše zanima sudbina njihovih omiljenih serija i emisija. Neke od njih će opstati, a nekima se više nećemo vraćati. Umesto njih kreću nove, pa od ove jeseni počinje prikazivanje serija "Čizmaši" i "Bićemo prvaci sveta", jedna nova komediografska i jedna krimi serija - otkriva Bradić.

Mnogo se ovih dana pričalo i pisalo o seriji o "Nemanjićima"?
- Igrana serija na temu "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: prva nemanjićka kraljevina" je višestruko značajna. Po prvi put ćemo imati dramsko-igranu televizijsku obradu srpskog srednjeg veka. Stoleća koja nas razdvajaju od vremena kada je utemeljena Kraljevina Srbija ne samo da nisu umanjila značaj tog čina, već su u savremenim uslovima naučna tumačenja dobila adekvatni vid. Kreativni odgovor na izazov teme uklapa se u trend moderne televizije u svetu koja svoju inspiraciju traži u "mračnom srednjem veku". Mi, u sudbini prvog kralja dinastije Nemanjića, pronalazimo brojne motive koji mogu da posluže budućim scenaristima: lična drama, bratoubilački rat, borba prsa u prsa, romansa i neverstvo, ozbiljna politička dimenzija... Konkurs Radio televizije Srbije za najbolji scenario traje do kraja januara 2016. godine, nagrađeni će biti poznat na proleće, kada započinju i pripreme za snimanje TV serije.
 

Nikad se nisam kajao

Vi ste režiser, profesor glume, autor drama, upravnik pozorišta, bili ste ministar kulture i sada urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a, sve se to veže za vaše ime. U kojoj ste se ulozi osećali najbolje?
- U svakoj od tih uloga sam se prepoznavao i osećao duboku vezu sa sopstvenim profesionalnim i nacionalnim identitetom iz kojeg je proistekla želja da se uredi, obogati i kontinuirano razvijaju kulturni život i umetničke prakse Srbije. Nekad je to bilo lagodnije, nekada brže, nekada moćno, ponekad mršavo. Ali, nikada se nisam kajao - iskren je Bradić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online