Četvrtak 10.09.2015.
08:31
S. Đurić - Vesti

"Cveće zla" truje sa ekrana

S. Sarić
Rijaliti su plod siromaštva: Nebojša Bradić

- Neka vrsta penaste površnosti je zahvatila većinu TV programa u Srbiji. Posebno je zanimljiva pojava "srpskog rijalitija", koji je preplavio TV emitere sa nacionalnom frekvencijom. Većina televizija se okrenula finansijskom interesu, budući da je ulaganje u rijaliti program minimalno, a zarada veoma izgledna. Fenomen "srpskog rijalitija" je plod siromaštva i želje za slavom. Nas, međutim, ne zanima sam rijaliti već njegove posledice. A posledice medijskog sadržaja u kome se glorifikuju najniže strasti, primitivizam i prostakluk biće vidljive na generacijama koje dolaze. Potrebna je zaštita od nasilja koje dopire sa medija, a to se ne može postići samo pritiskom na daljinski upravljač televizora - kaže Bradić.

Potpisane su i brojne peticije protiv ovih emisija, ali to nije urodilo plodom. Na koji način se boriti protiv kiča i šunda sa malih ekrana?
- Protiv kiča i šunda se možemo boriti peticijama, kao i drugim načinima vaninstitucionalnog pritiska. Možemo se suprotstavljati i primenom zakonske regulative, ali sve to neće biti dovoljno. "Cveće zla" će i dalje cvetati. Zbog toga, umesto demonizovanja, koncept rijalitija može se koristiti za pozitivne stvari. Zamišljam rijaliti koji se odvija iza vrata zatvorenog Narodnog muzeja, gde u skladu sa javnim interesom kamere beleže proces obnavljanja zgrade.

Na čemu ćete vi kao urednik insistirati?
- Uvek ću insistirati na tome da kultura bude zabavnija, a zabava kulturnija. To je model po kome će funkcionisati kulturno-umetnički program RTS-a.

"Čizmaši" od jeseni

Šta gledaoci mogu da očekuju kada je u pitanju kulturno-umetnički program RTS-a?
- Gledaoce RTS-a najviše zanima sudbina njihovih omiljenih serija i emisija. Neke od njih će opstati, a nekima se više nećemo vraćati. Umesto njih kreću nove, pa od ove jeseni počinje prikazivanje serija "Čizmaši" i "Bićemo prvaci sveta", jedna nova komediografska i jedna krimi serija - otkriva Bradić.

Mnogo se ovih dana pričalo i pisalo o seriji o "Nemanjićima"?
- Igrana serija na temu "Krunisanje Stefana Prvovenčanog: prva nemanjićka kraljevina" je višestruko značajna. Po prvi put ćemo imati dramsko-igranu televizijsku obradu srpskog srednjeg veka. Stoleća koja nas razdvajaju od vremena kada je utemeljena Kraljevina Srbija ne samo da nisu umanjila značaj tog čina, već su u savremenim uslovima naučna tumačenja dobila adekvatni vid. Kreativni odgovor na izazov teme uklapa se u trend moderne televizije u svetu koja svoju inspiraciju traži u "mračnom srednjem veku". Mi, u sudbini prvog kralja dinastije Nemanjića, pronalazimo brojne motive koji mogu da posluže budućim scenaristima: lična drama, bratoubilački rat, borba prsa u prsa, romansa i neverstvo, ozbiljna politička dimenzija... Konkurs Radio televizije Srbije za najbolji scenario traje do kraja januara 2016. godine, nagrađeni će biti poznat na proleće, kada započinju i pripreme za snimanje TV serije.
 

Nikad se nisam kajao

Vi ste režiser, profesor glume, autor drama, upravnik pozorišta, bili ste ministar kulture i sada urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a, sve se to veže za vaše ime. U kojoj ste se ulozi osećali najbolje?
- U svakoj od tih uloga sam se prepoznavao i osećao duboku vezu sa sopstvenim profesionalnim i nacionalnim identitetom iz kojeg je proistekla želja da se uredi, obogati i kontinuirano razvijaju kulturni život i umetničke prakse Srbije. Nekad je to bilo lagodnije, nekada brže, nekada moćno, ponekad mršavo. Ali, nikada se nisam kajao - iskren je Bradić.

2024 © - Vesti online