Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 05.06.2014.
21:56
telegraf.rs A

Bata Živojinović napunio 81 godinu

Bivša Jugoslavija iznedrila je plejadu velikih glumačkih imena koja su dominirala domaćom kinematografijom pa tako i našim životima, i koja su postala kultne ličnosti koje obožavamo, volimo, cenimo, poštujemo, kojima se divimo. Ime koje se, međutim, izdvaja, je ime Velimira Bate Živojinovića.

Čuveni Valter napunio 81 godinu: Bata Živojinović
 

Rođen na današnji dan 1933. godine u selu Koraćici, pod planinom Kosmaj, popularni Bata je svoj glumački talenat otkrio kada je imao 15 godina, radeći kao scenski radnik i statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Nakon što je završio srednje glumačke škole u Nišu i Novom Sadu, iz trećeg puta se upisao u Pozorišnu akademiju u Beogradu.

Nakon toga dugi niz godina je radio u Beogradskom dramskom pozorištu, ponekad i sa 300 angažmana godišnje. Svoj filmski debi je ostavio 1955. godine u filmu “Pesma sa Kumbare”, nakon čega se više nikada nije vratio na “kazališne” daske. Potom slede “Vlak bez voznog reda”, “Rat”, “Kozara” (za koji je dobio nagradu u Puli), “Tri”, “Nož” iz 1967. godine, “Operacija Beograd”, “Povratak”, “Bitka na Neretvi”, “Majstor i Margarita”, “Mirko i Slavko”, “Sujteska”, “Derviš i smrt”, “Skupljači perja”, “Valter brani Sarajevo“…

Ovaj poslednji je postao veliki hit u Kini, gde je i dalje popularan, i smatra se da je zbog toga najgledaniji film u istoriji svetske kinematografije.

Bata je odigrao je više filmskih uloga od bilo kog glumca u istoriji naše kinematografije, pošto se veruje da je glumio u više od 270 filmova tokom svoje bogate i uspešne karijere.

Njegove uloge nisu bile samo brojne već i raznovrsne. Igrao je heroje, i zlikovce, i partizane, jednom čak i četnika, a lako je prelazio iz uloge glavnog u ulogu sporednog lika.

Bio je veliki prijatelj sa hrvatskim glumcem Borisom Dvornikom, a njih dvojica su se 1991. godine odrekli jedan drugoga u nizu otvorenih pisama, što je viđeno kao simbolički kraj SFRJ. 2006. godine su se pomirili putem video linka između Beograda i Splita, i objasnili da je raskid bio samo nesporazum. Iste godine popularni Bata doživljava srčani udar, potom i gangrenu koju sanira na Kubi.

Naš Bata se i dalje drži. Nadamo se da ćemo za 19 godina zajedno slaviti njegov ulazak u drugi vek!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online