Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 26.03.2015.
11:11
E. V. A

Valter "brani" bivšu Jugu

Rimejk kultnog partizanskog filma "Valter brani Sarajevo" koji je proslavio Velimira Batu Živojinovića (81) postaje sve izvesniji. Još nije poznato ko će zameniti legendarnog Batu u ulozi Valtera, ali se zna da će konkurs biti otvoren za sve glumce iz bivše Jugoslavije i da je kasting zakazan za kraj maja u Zagrebu nakon čega će biti izabran novi Valter.

M. Karović
Čeka naslednika: Bata Živojinović

Kako pišu hrvatski mediji, rimejk "Valtera" konačno je ušao u završnu fazu nakon više godina pregovora. Nosilac projekta biće Jadran film uz finansijsku podršku partnera iz Kine, ali i iz bivše Jugoslavije, Australije i Nemačke.

- Jadran film je inicijator celog projekta od 2006. odnosno 2007. godine kada je bio predstavljen na Sarajevo film festivalu. Nakon toga smo dobili odobrenje Vlade Federacije BiH i tadašnjeg ministra kulture Gavrila Grahovca. Nakon odobrenja i potpisanih sporazuma, krenuli smo u potragu za koproducentima i partnerima u NR Kini i celom svetu. Taj proces je u prvoj fazi trajao četiri godine i privodimo ga kraju - rekao je Vinko

Grubišić, predsednik Uprave Jadran filma. Film će biti snimljen u dve verzije na orginalnim lokacijama u Sarajevu i u studijima Jadran filma. Pored dva filma biće urađena i TV serija.

- U prvoj verziji Jadran film i partneri iz Sarajeva vode glavnu reč, u drugoj verziji filma nećemo imati tako značajnu ulogu jer smo za taj projekat zainteresovali važne i velike strane partnere. Trenutno usklađuju kreativna izvođenja i finansijska ulaganja u obe planirane verzije.

O rimejku filma "Valter brani Sarajevo" priča se godinama unazad. U pripremama za novi film producenti nisu kontaktirali nosioca naslovne uloge Batu Živojinovića, ali svi koji su se pojavljivali u originalu na neki će način biti prisutni u rimejka. Kako? Ostaje da se vidi.

- Problemom adaptacije "Valtera" za novo doba sistemski smo se bavili godinama i to smo radili s više stranih partnera. Taj proces je u kreativnom smislu bio izazovan i težak. Verno će slediti duh originala, ali će imati i neke elemente koji ga približavaju percepciji današnjeg gledaoca i u nekom smislu će imati veze i s poslednjim ratom - nadam se i poslednjem na ovim prostorima - ističe Grubišić i otkriva zašto se odlučio baš za rimejk ovog filma.

Milijardu Kineza gledalo film

Originalni film "Valter brani Sarajevo" u režiji Hajrudina Šibe Krvavca sa Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi snimljen je 1972. godine. U pitanju je romansirana priča o antifašističkom pokretu u okupiranom Sarajevu tokom Drugog svetskog rata i legendi pokreta otpora Vladimiru Periću Valteru. "Valter brani Sarajevo" je najgledaniji film svih vremena u Kini i po nekim procenama gledalo ga je gotovo milijardu ljudi. Zato se slobodno može reći i da je ovo najgledaniji film na svetu daleko ispred svih holivudskih klasika, a Bata Živojinović koga Kinezi obožavaju, najpopularniji glumac na planeti.

- Lično mi se sviđaju filmovi u kojima postoji mitska borba dobra protiv zla. I mislio sam pre svega na to, ali mislio sam i na ono što je kod nas bilo definisano u naslovu jedne knjige - mali narodi moraju biti oprezni s velikim idejama. U svakom vremenu i u svakoj pojavi svaki čovek treba da odvoji dobro od zla i što je u originalu filma "Valter brani Sarajevo" jasno naznačeno. Zato je to veliki film i nije slučajno da je upravo u Kini bio najgledaniji film svih vremena - ističe Grubišić dodajući i to da je većini Kineza Valter, na neki način, izjednačen s Titom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.03.2015. 12:02
Сјајно је Валтер бранио Југу али је био у партизанским редовима исто као што је био у редовима људождера са Папуа Нове Гвинеје. Валтера су присвојиле комуно-уссташке власти, као што су присвајале и све друго. Прави Валтер је био високи предратни официр обавештајне службе Жарко Тодоровић Валтер, у току рата у редовима ЈВуО. Дејствовао је из Београда а не из Сарајева и вукао за нос Гестапо пуне три године када је ухапшен и послат у логор Маутхаузен. А што се Срба католика тзв Хрвата тиче као што већ једном казах постаће они и четтници, само да извуку своје стражњице. Зато и снимају филм у Загребу. Само им још остаје да замене архивске филмске снимке Загреба и Београда по уласку Немачке војске у исте, и на добром путу са да постану како партизани тако и четтници.
Četvrtak 26.03.2015. 12:04
Ако неко мисли да матори масно лаже, ево вам пар интересантних чланака: novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:396134-Valter-branio-Beograd
Četvrtak 26.03.2015. 12:05
belgradelive.net/ww2.php
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online