Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.03.2013.
09:25
RTS A

Čiji je film "Bitka na neretvi"?

Na saopštenje reditelja Veljka Bulajića i "Jadran filma“ da je "Bitka na Neretvi“ hrvatski film, direktor Filmskog centra Sarajevo Adis Bakrač uzvraća tužbom i tvrdi da je to ostvarenje snimljeno u produkciji "Bosna filma“ i da zato pripada bosansko-hercegovačkoj kinematografiji.

Kome če pripasti čuveni film jugoslovenske kinematografije "Bitka na Neretvi"
 

Direktor Filmskog centra Sarajevo, reditelj Adis Bakrač najavio je da će tužiti hrvatskog reditelja Veljka Bulajića zbog prisvajanja filma Bitka na Neretvi, tvrdeći da je reč o filmu čiji je pravni naslednik institucija na čijem je čelu.

To ostvarenje je snimljeno u produkciji "Bosna filma" iz Sarajeva 1969. godine. Tako je, smatra Bakrač, Filmski centar Sarajevo, kao naslednik produkcija "Sutjeska film" i "Bosna film", ujedno i vlasnik tog ratnog spektakla kao i producentskih prava.

"Bitka na Neretvi", najveći filmski ratni spektakl s ovih prostora, i službeno pripada hrvatskoj kinematografiji i na međunarodnoj sceni prikazivaće se kao film hrvatskih autora, objavili su u petak zajednički "Jadran film" i Veljko Bulajić, reditelj ostvarenja koje je četrdesetak godina, otkad je snimljeno, najčešće označavano kao jugoslovensko.

Bakrač, međutim, tvrdi da su prava autora uređena zakonom o autorskim pravima i ne zadiru u pravo vlasništva i producentska prava filma.

"Filmski centar Sarajevo je u protekle dve godine radio na restauraciji filma 'Bitka na Neretvi', tako da će gledaoci u našoj zemlji, a i šire, biti u prilici da vide film u potpuno novom izdanju u ha-de formatu koji odgovara standardima svetske distribucije", istakao je Bakrač.

"Bitka na Neretvi" zapamćena je kao jedan od najskupljih filmskih projekata kod nas, a imao je veliku gledanost. Samo u Jugoslaviji, ostvarenje je videlo više od četiri miliona ljudi, a 350 miliona u svetu.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.03.2013. 10:24
Тај филм је заједнички и припада свима нама који смо сачињавали СФРЈ.Вељко Булајић је Србин(вероватно католик) и ако на тај начин жели да се покаже великим хрватом,онда је то само још један од показатеља да од оних који су одбацили своју веру,ничега доброг неможемо очекивати.
Ponedeljak 11.03.2013. 10:42
Od tih 350 miliona ljudi u svetu, da li su svi bili Kinezi? Ne zamerite na pitanju.
Ponedeljak 11.03.2013. 12:06
1991g. kod jedne poznate zgb.tvornice kod kontejnera za smeće odložene knjige "Izabrana djela J.B.Tita" i isečeni delovi (valjda kopije) filma "Bitke na Neretvi"(široka traka). Sledi čišćenje biblioteka od knjiga sa ćirilicom (Oluja nad kulturom).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online