Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.02.2016.
08:30
S. Đurić - Vesti A

Bata pobednik!

Pod sloganom "Briše granice" u prepunoj dvorani beogradskog Centra Sava svečano je otvoren ovogodišnji, 44. po redu Međunarodni filmski festival. Ceremoniju otvaranja vodili su glumci Tamara Dragičević i Nebojša Milovanović, koji su poručili da Fest, u skladu sa ovogodišnjim sloganom, zaista briše granice.

V.Sekulić
Najemotivniji trenutak: Miodrag Dragičević uručuje nagradu Luli Živojinović

- Dok se svet ponovo deli na Istok i Zapad, Fest je mesto gde se Rusi i Amerikanci druže - pročitala je Tamara, dok su Aleksandra Kovač i Marko Tolja otpevali svoj duet "Ljubav".
Prestižnu filmsku smotru otvorila je čuvena španska glumica Viktorija Abril. Primajući nagradu Pobednik, za dosadašnje stvaralaštvo, nekadašnja glumačka muza Pedra Almodovara, pozdravila je publiku na srpskom jeziku, ne krijući radost što ponovo gostuje u našoj prestonici, priznajući da je za nju sve ovo iznenađenje.

- Dobro veče, Belgrado! Hvala, hvala puno - rekla je glumica i nastavila na španskom jeziku.

- Očarana sam tom časti koju mi je Fest učinio. Prepustimo se ljubavi, neka nas ona vodi kroz život. Ljubav je tu blizu nas, pa zašto je ne bismo prihvatili, kao što pesma kaže! Nagradu posvećujem Ričardu Lesteru, u čijem filmu "Robin i Marijana" sam debitovala 1976. godine, ali i svima koji su doprineli da se bavim glumom - rekla je glumica, koja je pozdravljena burnim aplauzom i ovacijama.

V. Sekulić
Pozdravila publiku na srpskom: Viktorija Abril

Zlatni pečat

Dan nakon što je otvorila Fest, Viktoriji Abril, počasnoj gošći ovogodišnje manifestacije, uručena je nagrada Zlatni pečat u Jugoslovenskoj kinoteci.
- Hvala puno. Hvala festivalu, hvala publici. Beograd me je prvo prihvatio kao pevačicu, a onda i kao glumicu. Zahvaljujem se Kinoteci na svemu ovome - rekla je glumica i dodala da se nada da će se uskoro vratiti, jer je u prethodnih nekoliko dana, koliko boravi u Beogradu, zaista uživala.
Nagradu je uručio direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić, a osim publike, uručenju nagrade prisustvovao je i ministar za kulturu Ivan Tasovac.

Priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti pripalo je legendi našeg glumišta Velimiru Bati Živojinoviću, a nagradu beogradski Pobednik je u njegovo ime primila njegova supruga Julijana.

- Nije mi lako. U meni su se pokrenule emocije. Batu kroz život pratim 50 godina. Da je Bata ovde, bilo bi i lakše i šarmantnije. I za mene je ovo mnogo emocija, a Bata je izuzetno dirnut ovom nagradom, jer je za njega Pobednik simbol Beograda. Ponosan je jer se, nećete zameriti, i sam oseća pobednikom - rekla je Julijana Lula Živojinović. Publika je gromoglasnim višeminutnim aplauzom pozdravila i dirljivu montažu ikoničnih scena iz Batinih filmova uz koje su odrastale generacije.

Nagrada za dosadašnje stvaralaštvo dodeljena je i Džonu Mektirnanu, tvorcu nekih od najpopularnijih filmova među kojima su "Predator", "Umri muški" i "Lov na Crveni oktobar". Uručujući priznanje američkom reditelju glumac Gordan Kičić je rekao: "Vaši heroji su bili moji heroji detinjstva". Publici u Centru Sava kratko su se obratili i ruski režiser Pavel Lungin, predsednik Glavnog takmičarskog programa, kao i Dragan Bjelogrlić koji je na čelu žirija u Nacionalnoj selekciji.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, publika je imala priliku da pogleda film "Vlažnost" Nikole Ljuce, premijerno prikazan na nedavno završenom Berlinalu, a ekipa filma na čelu sa rediteljem Nikolom Ljucom i glumcima Tamarom Krcunović i Milošem Timotijevićem poklonila se posle projekcije publici.

Takmičarski program

Od prošle godine, Fest ima takmičarski karakter, pa će se u Glavnom takmičarskom programu naći 15 filmova iz 13 zemalja. Tokom trajanja festivala biće prikazano 110 premijernih filmova na više lokacija u Beogradu, ali i u Novom Sadu, Kragujevcu, Podgorici i Budvi. Publika će imati prilike da pogleda favorit ovogodišnjeg Festa, film "Mladost", oskarovca Paola Sorentinama, a na Fest se vraćaju i kultni autori, Vudi Alen sa "Nerazumnim čovekom", Verner Hercog i "Kraljica pustinje".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online