Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 25.09.2012.
18:11
Beta A

Draškovićev roman "Via Romana" - ispovest dvojice janjičara

O knjizi će suditi svako a biće mnogo više onih koji će joj suditi a neće je ni otvoriti. Andrić je rekao da je dobar pisac onaj ko čitaoca iznenadi pišući o dobro poznatim stvarima. Bio bih srećan ako bih bar malo iznenadio čitaoca knjige Via Romana, rekao je Vuk Drašković na promociji svoje nove knjige u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Siže "Via Romana": Ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće, ali vekovima udaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana a drugi bogotvori carstvo zvano Titova Jugoslavija
 

Osnovu sižea romana čine ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće, ali vekovima udaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana i služi mu, a drugi "bogotvori svog sultana i carstvo zvano Titova Jugoslavija", navodi se u promotivnom materijalu.

Takođe se ukazuje da glavni junak romana Damijan Čavka kroz svoju sudbinu opisuje četiri veka srpskih posrtanja, od 1602. godine do današnjih dana.

Književna kritičarka Ljiljana Šop rekla je da roman obuhvata vremenski raspon od četiri veka i priča o najbolnijim srpskim podelama.

"Drašković (kroz roman) uspešno provlači ideju da se vremena o kojima pripoveda razlikuju po kostimima i tehnologiji, ali ne i u ljudskim naravima, odnosima i psihologiji", rekla je Šop i ocenila da Drašković "asocira na Dostojevskog i Andrića".

Prema njenim rečima, "Drašković je dobar pisac jer je vrstan pripovedač i izuzetan znalac jezika i sjajan stilista".

Promociji u Narodnom pozorištu prisustvovali su profesor Predrag Simić, advokat

Od sutra na kioscima

Prodaja romana "Via Romana" počeće sutra na kioscima po ceni od 490 dinara, a prvo izdanje je štampano u 30.000 primeraka.

Zdenko Tomanović, glumac i režiser Radoš Bajić, urednici beogradskih medija i funkcioneri Srpskog pokreta obnove, čiji je Drašković predsednik.

Drašković je autor romana kao što su "Sudija", "Nož" (1982) i "Noć đenerala" (1994). "Nož" je 1999. godine pretočen u film, u režiji Miroslava Lekića, sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi. Poslednji Draškovićev roman je "Doktor Aron" (2009).

POVEZANE VESTI

Utorak 25.09.2012. 18:23
Да је остао само књижевник или да је остао веран основним принципима на којима је основан Српски покрет обнове данас би био један од највећих живих Срба.Овако...дроњак никоме потребан.
Utorak 25.09.2012. 18:30
KRETEN !!
Utorak 25.09.2012. 18:38
obicna bradata budala Terazijski komandat nekad kobajagi cetnik, a nije dogurano ni do cina pocetnik, obican kulov! Zali boze sto sam citao one glupe knjige koje je on pisao, on asocira na miku spiljaka,na izdajnika i sve naj naj gore u Srpskom narodu samim tim mi ne pada na pamet da dam 490 dinara za wc papir nad kojim je on vrsio teror mastilom i tintom !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online