Utorak 25.09.2012.
18:11
Beta

Draškovićev roman "Via Romana" - ispovest dvojice janjičara

Siže "Via Romana": Ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće, ali vekovima udaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana a drugi bogotvori carstvo zvano Titova Jugoslavija
 

Osnovu sižea romana čine ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće, ali vekovima udaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana i služi mu, a drugi "bogotvori svog sultana i carstvo zvano Titova Jugoslavija", navodi se u promotivnom materijalu.

Takođe se ukazuje da glavni junak romana Damijan Čavka kroz svoju sudbinu opisuje četiri veka srpskih posrtanja, od 1602. godine do današnjih dana.

Književna kritičarka Ljiljana Šop rekla je da roman obuhvata vremenski raspon od četiri veka i priča o najbolnijim srpskim podelama.

"Drašković (kroz roman) uspešno provlači ideju da se vremena o kojima pripoveda razlikuju po kostimima i tehnologiji, ali ne i u ljudskim naravima, odnosima i psihologiji", rekla je Šop i ocenila da Drašković "asocira na Dostojevskog i Andrića".

Prema njenim rečima, "Drašković je dobar pisac jer je vrstan pripovedač i izuzetan znalac jezika i sjajan stilista".

Promociji u Narodnom pozorištu prisustvovali su profesor Predrag Simić, advokat

Od sutra na kioscima

Prodaja romana "Via Romana" počeće sutra na kioscima po ceni od 490 dinara, a prvo izdanje je štampano u 30.000 primeraka.

Zdenko Tomanović, glumac i režiser Radoš Bajić, urednici beogradskih medija i funkcioneri Srpskog pokreta obnove, čiji je Drašković predsednik.

Drašković je autor romana kao što su "Sudija", "Nož" (1982) i "Noć đenerala" (1994). "Nož" je 1999. godine pretočen u film, u režiji Miroslava Lekića, sa Žarkom Lauševićem u glavnoj ulozi. Poslednji Draškovićev roman je "Doktor Aron" (2009).

2024 © - Vesti online