Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.09.2012.
13:32
Beta A

Atelje 212 sezonu otvara štrajkom

Glumci Ateljea 212 organizovaćeod večeras u 20.00 sati do 30. septembra jednočasovni štrajk upozorenja, zahtevajući smenu upravnika tog pozorišta Kokana Mladenovića.

 Pozorište podrazumeva slogu, kreativan proces u kreativnoj atmosferi i ljubav. Toga u Ateljeu 212 pod ovim upravnikom nema : Gorica Popović
 

Kako je saopštio Štrajkački odbor, štrajk upozorenja biće organizovan u donjem foajeu i na velikoj sceni Ateljea 212, a u slučaju da zahtev ne bude ispunjen do kraja meseca, 1. oktobra glumci Ateljea 212 stupiće u generalni štrajk i obustaviti rad.

Zamenica predsednika Štrajkačkog odbora glumica Gorica Popović rekla je da će predstava "Ratna kuhinja" koja večeras otvara sezonu u Ateljeu 212 biti održana posle 21.00 sat, i pozvala publiku da ima razumevanja zbog tog kašnjenja.

Ona je rekla da je protekla sezona u Ateljeu 212 završena u turbulentnoj atmosferi i da glumci u pauzi između dve sezone nisu dobili odgovor gradske uprave koja je osnivač tog pozorišta na zahtev za smenu Mladenovića.

"Mi ne govorimo sa Kokanom Mladenovićem, a pozorište podrazumeva slogu, kreativan proces u kreativnoj atmosferi i ljubav. Toga u Ateljeu 212 pod ovim upravnikom nema. Ovo nije pritisak, nego vapaj", rekla je Popović.

Predsednik sindikalne organizacije pozorišta Atelje 212 Nebojša Ilić pročitao je odluku Štrajkačkog odbora o stupanju u štrajk, kojom se zahteva smena upravnika zbog poremećenih međuljudskih odnosa i ugrožavanja ličnog i umetičkog integriteta.

Smena Kokana Mladenovića zatražena je i zbog negativnog nalaza budžetske inspekcije i nepravilnosti u radu Ateljea 212, kao i ugovora koji je Mladenović sklopio "sa samim sobom, bez saglasnosti Upravnog odbora" tog pozorišta.

Glumac Branimir Brstina rekao je da štrajk upozorenja i najava generalnog štrajka nisu politička akcija i dodao da glumci Ateljea 212 "odbacuju, zahvaljuju i ograđuju se od svih zloupotreba u političke svrhe".

"Ovo je akcija zaštite dostojanstva profesije" rekao je Brstina. Predsednik Štrajačkog odbora Nebojša Ilić pročitao je pismo u kome je navedeno da novi razlozi za smenu Mladenovića sa mesta upravnika Ateljea 212 predstavljaju dokaz da je dalja saradnja sa njim nemoguća.

U pismu je odbačena tvrdnja da su glumci pokrenuli akciju protiv upravnika zbog predstave "Zoran Đinđić", jer kako je precizirano, ona je započeta još pre skoro dve godine.

"Ne dozvoljavamo da se Mladenović krije iza te predstave i da se prikazuje kao nekakav lažni disident koji tobože brani slobodu govora od nas glumaca. Taj lažni alibi služi da se prikrije sva bahatost i činjenica da je potpisao ugovor sa sammim sobom", pročitao je Ilić.

Kako je rekao, Mladenović treba da bude smenjen zbog javnog blaćenja i omalovažavanja sopstvenog ansambla, skandala na predstavi "Čekaonica" i izveštaja o nepravilnostima u poslovanju.

"Oštro protestujemo što je zamenom teza nas glumce javno oklevetao i nazvao neradnicima, a upravo je upravnik taj koji nam naše pravo na rad oduzima", pročitao je Ilić.

Na konferenciji je pročitan i spisak više desetina glumaca drugih pozorišta koji su podržali zahteve Štrajkačkog odbora Ateljea 212, a grupno obraćanje javnosti završeno je bez mogućnosti da novinari postavljaju pitanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.09.2012. 20:10
Ne znam stvarno je li opravdano traziti njegovu smenu ali da sam na njegovom mestu dala bi ostavku...svi su protiv njega koliko vidim...kako misli da funkcionise to pozoriste...sa totalno drugom garniturom?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online