Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 15.09.2011.
06:50
J. Jelovac - Vesti A

Sumrak kulture (5): Redovi gladnih ispred Ministarstva

Dramski pisac, scenarista i režiser Dušan Kovačević kaže da se kultura u Srbiji danas svela na prosjačko udeljivanje. Ministarstvo kulture je kuća u kojoj nema ni dinara, a ispred nje stoje redovi gladnih.

Kaskamo za regionom: Dušan Kovačević

- U kulturnim vodama sam već punih 40 godina i za to vreme sam imao prilike da radim u raznim oblastima kulture. Problem je uvek jedan - materijalna nebriga države.

Prošle godine Ministarstvo se teškom mukom izborilo za jedan odsto repuličkog budžeta za potrebe kulture, da bi se ove godine vratio na 0,8 odsto. A i to se isplaćuje sa zakašnjenjem, pa ga u međuvremenu nagrize i inflacija.

S tim parama ne može se ništa. Nema tog ministra koji od ničega može da napravi nešto - smatra Kovačević.

Ulaganje u sve oblasti kulture u Srbiji izgleda smešno kad se uporedi ne s Evropom, već sa zemljama u regionu. Sve bivše jugoslovenske republike izdvajaju daleko više od Srbije.


- U Evropi postoje ozbiljni fondovi za finansiranje raznih projekata u kulturi. Mi tu nismo imali pristup zbog ratova i poratnih obaveza, kojima je ucenjen kompletan život Srba. Sada na ovu kandidaturu Beograda za kulturnu prestonicu Evrope gledam kao na način da se do tih fondova dođe. Jer, bez obzira na sve, Beograd je nezaobilazni kulturni centar Evrope, uprkos svoj nemaštini i depresiji - smatra Kovačević.


Na Zapadu se bez novca ne može ništa.
- Mi jednostavno ne možemo da pariramo skupim industrijama. Jedan niskobudžetni film u Evropi košta oko pet miliona evra. Kad se sva ulaganja u srpski film objedine, ne nakupi se toliko. Oko tri miliona godišnje je naš maksimum.

Zato moramo ili da nabavimo novac ili da smislimo nešto drugačije što bi ponudili svetu. Poput Guče, Egzita ili Nišvila, na kojima se svake godine okupi hiljade stranaca. Moramo da se okrenemo stvaranju neke nove, srpske kulture - ističe Kovačević.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.09.2011. 09:31
u ovoj zemlji postoji kultura-pink.
Četvrtak 15.09.2011. 08:22
Citam ovaj tekst i dodje mi opet kao i vise puta zao i krivo sto mnogi talentovani glumci muzicari pisci i ostali koji se bave kulturnim radom ne mogu da zbog novca pokazu i daju maximum od sebe...pogledam neki nas film u koga je ulozeno malo novca a angazovani odlicni glumci i vidim koliko su ti ljudi pravi umetnici i majstori svog zanata a uloge su im blede...tacno kaze Dusan Kovacevic da je sve u novcu i da treba puno vise pa da se snimi nesto kvalitetno sto ce nas predstaviti u svetu...Buduci da od nekog veceg ulaganja u kulturu nema nista moramo se eto okrenuti dogadjajima koji okupljaju veliki broj stranaca...sad koliko je tu kulture...i sta se sve danas smatra kulturnim...vidi se...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online