Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.02.2016.
08:54
E. V. A

Nema para za "heroja"

Hrvatski reditelj Antun Vrdoljak (84) odlučio je da posle više od decenije ponovo stane iza kamere i snimi film o hrvatskom generalu Anti Gotovini. Vrdoljak koji je poznat po svojim nacionalističkim stavovima i koji je svojevremeno bio jedan od najbližih saradnika Franje Tuđmana, nikako da se pomiri sa činjenicom da je njegovo vreme prošlo i da treba da uživa u mirnim penzionerskim danima.

Reuters
Hag ga oslobodio: Ante Gotovina

Ali ne, on bi da snima film o Gotovini, a glavna uloga rezervisana je za njegovog zeta Gorana Višnjića, koji za razliku od Gotovine koji je imao tri žene, ima jednu suprugu Ivanu, ali i vanbračno dete sa drugom ženom koje je dobio kada je uveliko bio u braku, ali mu je žena ovu avanturu oprostila. Vrdoljak već četiri godine pokušava da skupi pare za ovaj film. Iako je očekivao da će ga svi zasuti evrima čim pomene Gotovinu, to se nije dogodilo.

- Mučno je živeti sa svim tim duhovima prošlosti u sebi. Hodaju vam po glavi, pitaju, traže... - rekao je svojevremeno Vrdoljak za hrvatske medije. Iako se Gotovina u Hrvatskoj tretira kao junak i ratni heroj, činjenica je da je on odgovoran za proterivanje 200.000 Srba i ubistva ljudi u akciji "Oluja" zbog čega je bio i u haškom zatvoru, ali je posle višegodišnjeg suđenja ipak oslobođen i u Hrvatskoj dočekan kao ratni heroj, iako je on daleko od toga.

Priča o filmu o Gotovini se provlači već godinama kroz hrvatske medije, Vrdoljak "bira" glumce, ali para nema, a bez novca teško je raditi. Jedino nije jasno zašto je sada ponovo podgrejana ova priča o generalu koji je godinama bežao od pravde, a i kada je konačno smešten u haški kazamat oslobođen je krivice 2012. godine i u Hrvatsku se vratio kao slobodan čovek.

Filmovanje života poznatih političara i vojnika nije ništa novo. I dok su pre više decenija najpopularniji bili partizanski filmovi koji su veličali Josipa Broza Tita, koga su glumile holivudske zvezde poput Ričarda Bartona, poslednjih godina aktuelni su savremeni vojnici.

Mnogi poznavaoci filmske umetnosti smatraju da ovakvi filmovi uopšte nisu potrebni i da su daleko od umetnosti, već pokušaj pojedinih reditelja da kroz bombastične teme povrate nekadašnji ugled.

Film o Arkanu

Kako Vrdoljak nikako da snimi film o Gotovini, tako se već godinama kroz srpske medije provlači informacija o navodnom snimanju filma koji je inspirisan Željkom Ražnatovićem Arkanom. Svako malo se priča kako snimanje samo što nije počelo da se radi, ali do prve klape nikako da dođe. U jednom trenutku čak se pojavila i informacija da bi Eva Mendez mogla da glumi Cecu Ražnatović, udovicu Arkana ali ni od toga nije bilo ništa.

Vrdoljak, koji je sebe davno proglasio najboljim hrvatskim rediteljem, ne pristaje da padne u zaborav iako gazi već devetu deceniju života, već se svim silama bori da se o njemu bar priča i piše, kad već nema para za snimanje filmova po svojoj meri i ukusu. Poslednji put on je u rediteljsku stolicu seo 2004. godine režirajući film "Duga mračna noć" od koga je mnogo očekivao, ali film se baš nije proslavio, kao ni njegov reditelj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online