Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 25.03.2015.
11:11
S. Đurić - Vesti A

Pomirenje umesto besmisla rata

Velika dvorana beogradskog Centra Sava bila je dupke puna na premijeri filma "Za kralja i otadžbinu" reditelja Radoša Bajića. Dok su gledaoci, glumci i ostale zvanice dolazile na projekciju, Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" u predvorju svirao je "Marš na Drinu" i "Tamo daleko" kako bi dočarali vreme u koje je smeštena radnja filma.

A. Čukić
Dočekani uz muziku: Princeza Katarina i princa Aleksandar Karađorđević, Milena i Radoš Bajić

Glumica Nela Mihailović pročitala je stihove pesme "Mi znamo sudbu" Alekse Šantića i tako najavila početak filma, koji počinje sletanjem aviona na surčinski aerodrom, gde se posle 65 godina jedan srpski patriota vraća nakon bekstva od komunizma.

Od princa do generala

Premijeri filma "Za kralja i otadžbinu" prisustvovao je princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom Karađorđević, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i Danica Drašković, Aleksandar Srećković Kubura, Dragana Mićalović, Dragan Šutanovac, Bojan Pajtić i mnogi drugi.

U filmu je opisano njegovo snažno, sentimentalno i nostalgično sećanje na period Drugog svetskog rata kada nošen ratnim vihorom Milisav Janjić postaje posilni pukovnika Dragoljuba - Draže Mihailovića i u maju 1941. godine sa Aleksandrom Mišićem, sinom Vojvode Mišića, i tridesetak pripadnika Brzog odreda, koji nisu hteli da se predaju nemačkim okupatorima, dolazi na Ravnu goru.

U filmu se prepliću njegove uspomene i sećanja na prošlost i ratna dešavanja u proleće 1941. godine, sa trenucima iz sadašnjosti.

- Za "Kralja i otadžbinu" je tragična sudbina hiljade srpskih rodoljuba koji su usled ideoloških razlika s onima koji su pobedili u građanskom ratu morali da biraju: ili smrt ili tuđina. Film je neka vrsta mog lamenta nad epohom Drugog svetskog rata i moja odjava od teme kojom sam se bavio poslednjih pet godina. Film sam posvetio srpskim patriotama i rodoljubima koji se nikada nisu vratili u otadžbinu. Ovo je priča o besmislu rata, o tome da se nikada više ne smeju Srbi između sebe hvatati za gušu i da konačno moramo raščistiti s traumama prošlosti kako bismo krenuli u budućnost. Bila je to velika patnja i velika tragika jednog vremena, a film prikazuje i sudar savesti u prošlosti i sadašnjosti - kaže Radoš Bajić.

Posle dužeg vremena na bioskopsko platno se vratila i Neda Arnerić, iako ona ističe da nije u pitanju bilo kakav povratak na film.

- Bila je to pauza jer prosto nije bilo odgovarajućih uloga za mene. Raditi na filmu "Ravna gora" bilo je uzbudljivo i lepo iskustvo. Smatram da ovaj film treba prikazati u svakoj školi pošto moja generacija ne zna o tome baš ništa. Mi smo učili samo o ofanzivama i velikim pobedama - rekla je Neda Arnerić.

Nakon premijere film će se prikazivati u bioskopima širom Srbije, a uloge tumače Marko Nikolić, Neda Arnerić, Nebojša Glogovac, Nenad Okanović, Ivana Adžić, Ljiljana Stjepanović, Lazar Ristovski, Nenad Jezdić i drugi.

POVEZANE VESTI

Sreda 25.03.2015. 11:31
Konačno film u kome nisu partizani pobednici a svi drugi zli , izdajn.ci i gubitnici . Bravo za Radoša Bajića .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online