Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 10.02.2012.
13:11
J. Antonijević - Vesti A

Danas je luksuz odbiti ulogu

Sa budžetom od svega pola miliona dinara (oko 5.000 evra) grupa profesionalnih glumaca na volonterskoj osnovi, sa puno entuzijazma uradili su dokumentarno-igrani film "Vrata Srbije - Mojsinjska Sveta gora" u režiji Marka Dabića.

Zbog prijatelja radi i volonterski: Vojin Ćetković

Kostimi su pozajmljeni od Avala filma, a minimalan budžet utrošen je na tehniku, kamere, gorivo i hranu za ekipu. Film traje 33 minuta i trenutno se prevodi na engleski i španski jezik, kako bi svetska javnost bolje upoznala lepote i vrednosti 77 crkava koje su podignute između 7. i 14. veka na području između Kruševca i Stalaća.

Film je sniman prošlog leta pored Južne Morave, u Stalaću i okolini, kod ostataka kule epskog junaka vojvode Prijezde, koga u filmu igra Vojin Ćetković (41).


- Glumci su bili volonteri, radili smo bez novca iako film ne pretenduje da konkuriše nekim velikim istorijskim filmovima. Naša želja je bila da ovim ostvarenjem skrenemo pažnju ljudima i široj javnosti na vrednost ovog kulturnog blaga, da se konačno pokrene pitanje obnove ovih crkava i manastira - kaže Ćetković.


Da li ste se dvoumili da prihvatite ulogu, s obzirom na to da se radilo bez novca?
- Ne, zato što i nisam razmišljao o parama. Kada me je producent Dragan Čapkunović, inače moj veliki prijatelj iz rodnog Kruševca, pozvao i ponudio ulogu vojvode prihvatio sam, jer je on čovek koji svaku svoju ideju sprovede u delo. Honorar mi nije bio prioritet ovoga puta, jednostavno sam došao odradio svoj posao kao i drugi bez pitanja o novcu.


Jeste li prvi put radili bez honorara?
- Ne, bilo je još poslova u kome sam rado volontirao.


Koji je razlog da odbijete neku ulogu, novac...?
- U ovo vreme je preveliki luksuz odbiti ulogu, jer se malo snima i radi. Moram priznati da sam imao sreće, pa sam često dobijao dobre ponude, tako da nisam ni morao da odbijam uloge, a razlog za eventualno odbijanje je prvenstveno scenario. Osim toga, što sam stariji više gledam koja ekipa radi da to budu ljudi koje volim i koji su pozitivni, važno mi je, naravno, ko je reditelj i kakva je njegova koncepcija, a tek na kraju dolazi pitanje honorara.


Kakvo je, po vašem mišljenju, danas stanje u srpskoj kinematografiji?
- Mislim da je sjajno u odnosu na vreme u kome živimo i nezainteresovanost države da pomogne kulturu. Mi smo veliki entuzijasti, već 20 godina se profesijalno bavim glumom i sve počiva na entuzijazmu, jer imam potrebu da igram, ustvari moram da igram, jer je to moj posao.


A, možete li da živite od glume?
- Ja sam osoba koja isključivo živi od glume. Postoje glumci koji imaju dara pa idu u voditelje, ali ja nemam. Bavio sam se malo voditeljstvom na radiju dok sam išao u srednju školu, ali smatram da čovek mora da bude rođen za to, da ima talenat koji ja nemam.

Razumem kolege

 

Da li biste snimili reklamu?
- Još nisam dobio ponudu koja bi mi bila odgovarajuća, a sve zavisi i šta bih reklamirao. Naravno, u prvom planu je honorar, jer to nema veze sa mojim poslom i mojim umetničkim gledanjem. A, opet u potpunosti razumem kolege koji reklamiraju praškove i pelene zarad visokog horora. Sigurno to ne rade zbog napredovanja u karijeri - kaže Ćetković. 

POVEZANE VESTI

ŠOUBIZNIS Ženi se Džoni Dep
Petak 10.02.2012. 13:14
Bravo za potez ..!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online