Petak 10.02.2012.
13:11
J. Antonijević - Vesti

Danas je luksuz odbiti ulogu

Zbog prijatelja radi i volonterski: Vojin Ćetković

Kostimi su pozajmljeni od Avala filma, a minimalan budžet utrošen je na tehniku, kamere, gorivo i hranu za ekipu. Film traje 33 minuta i trenutno se prevodi na engleski i španski jezik, kako bi svetska javnost bolje upoznala lepote i vrednosti 77 crkava koje su podignute između 7. i 14. veka na području između Kruševca i Stalaća.

Film je sniman prošlog leta pored Južne Morave, u Stalaću i okolini, kod ostataka kule epskog junaka vojvode Prijezde, koga u filmu igra Vojin Ćetković (41).


- Glumci su bili volonteri, radili smo bez novca iako film ne pretenduje da konkuriše nekim velikim istorijskim filmovima. Naša želja je bila da ovim ostvarenjem skrenemo pažnju ljudima i široj javnosti na vrednost ovog kulturnog blaga, da se konačno pokrene pitanje obnove ovih crkava i manastira - kaže Ćetković.


Da li ste se dvoumili da prihvatite ulogu, s obzirom na to da se radilo bez novca?
- Ne, zato što i nisam razmišljao o parama. Kada me je producent Dragan Čapkunović, inače moj veliki prijatelj iz rodnog Kruševca, pozvao i ponudio ulogu vojvode prihvatio sam, jer je on čovek koji svaku svoju ideju sprovede u delo. Honorar mi nije bio prioritet ovoga puta, jednostavno sam došao odradio svoj posao kao i drugi bez pitanja o novcu.


Jeste li prvi put radili bez honorara?
- Ne, bilo je još poslova u kome sam rado volontirao.


Koji je razlog da odbijete neku ulogu, novac...?
- U ovo vreme je preveliki luksuz odbiti ulogu, jer se malo snima i radi. Moram priznati da sam imao sreće, pa sam često dobijao dobre ponude, tako da nisam ni morao da odbijam uloge, a razlog za eventualno odbijanje je prvenstveno scenario. Osim toga, što sam stariji više gledam koja ekipa radi da to budu ljudi koje volim i koji su pozitivni, važno mi je, naravno, ko je reditelj i kakva je njegova koncepcija, a tek na kraju dolazi pitanje honorara.


Kakvo je, po vašem mišljenju, danas stanje u srpskoj kinematografiji?
- Mislim da je sjajno u odnosu na vreme u kome živimo i nezainteresovanost države da pomogne kulturu. Mi smo veliki entuzijasti, već 20 godina se profesijalno bavim glumom i sve počiva na entuzijazmu, jer imam potrebu da igram, ustvari moram da igram, jer je to moj posao.


A, možete li da živite od glume?
- Ja sam osoba koja isključivo živi od glume. Postoje glumci koji imaju dara pa idu u voditelje, ali ja nemam. Bavio sam se malo voditeljstvom na radiju dok sam išao u srednju školu, ali smatram da čovek mora da bude rođen za to, da ima talenat koji ja nemam.

Razumem kolege

 

Da li biste snimili reklamu?
- Još nisam dobio ponudu koja bi mi bila odgovarajuća, a sve zavisi i šta bih reklamirao. Naravno, u prvom planu je honorar, jer to nema veze sa mojim poslom i mojim umetničkim gledanjem. A, opet u potpunosti razumem kolege koji reklamiraju praškove i pelene zarad visokog horora. Sigurno to ne rade zbog napredovanja u karijeri - kaže Ćetković. 

2024 © - Vesti online