Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Četvrtak 06.09.2018.
11:17
Vestionline A

Slava od "Ivkove slave"

Pošto je "Ivkova slava" 1896. godine donela Stevanu Sremcu veliku slavu, najpre među čitaocima, potom i kod pozorišne publike kao komedija, njen izdavač Valožić predlagao je autoru da ovo delo objavi u sažetom izdanju, onome što bi se danas nazivalo džepna knjiga: samo da skrati uvod, sredinu i kraj.

commons.wikimedia.org
Stevan Sremac

Sremac mu je na to odgovorio pitanjem:

- Misliš da je moja priča pas ratler, da mu se mogu potkusiti rep i uši?

Od ujaka Jovana Đorđevića nasledio je pisac bogatu biblioteku. Nešto je poklonio Srpskom seminaru, a svom prijatelju i kolegi, istoričaru književnosti Pavlu Popoviću delo "Lijek jarosti turske od Njegoša".

Loša bluza

Budući veliki boem, Sremac je živeo noću i zato nije voleo da radi pre podneva, ali mu je novi upravnik beogradske gimnazije odredio baš jutarnju smenu. Sremac mu je na to rekao:

"Da sam hteo da radim u zoru, bio bih pekar ili krojač na Terazijama, a ne profesor."

Sremčeva sposobnost da u trenu smisli dosetku ili odgovor bila je nadaleko čuvena. Kad je Velika škola 1905. proglašena za Univerzitet, javno je pisao i govorio:

"Šijem reklu, a zovem je bluza". Rekla je prosta ženska tunika.

To je bila retka knjiga, nije je imala čak ni Narodna biblioteka. Sremac je tražio da mu se Popović zahvali, i to ovako:

- Kad ja budem sedeo za svojim stolom, vi zovite kelnera, pa mu poručite satiljak vina za mene: "Za onog gospodina tamo." Ja ću se malo dići, pokazati se, i salutirati u znak zahvalnosti.

Kada je Sremac stavio tačku na poslednju rečenicu komedije "Pop Ćira i pop Spira", Pavle Popović je celu noć šetao sa njim po Kalemegdanu. Pričajući o knjizi, Popović je rekao da je izvrsna, ali da ima epizoda koje se ne uklapaju. Sremac je pitao:
- Nosite li žaket?

Popović je odgovorio:

- Nosim!

- Šta će ona dva dugmeta ostrag na njemu?

- Radi ukrasa.

- E, pa, tako je i sa onim epizodama u mojoj knjizi...

Akademik sajdžija

Jednom se Stevan Sremac našao u istoj kafani sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Aleksandrom Belićem. Poznati lingvista bio je kratkovid, pa je ručao potpuno nagnut nad stolom, seckao meso i prebirao po tanjiru. Sremac je posmatrao ovaj prizor, i nije izdržao da ga ne upita:

- Šta radite?

Kad je Belić rekao da ruča, Sremac je dodao:

- Ja sam mislio da opravljate sat.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online