Četvrtak 06.09.2018.
11:17
Vestionline

Slava od "Ivkove slave"

commons.wikimedia.org
Stevan Sremac

Sremac mu je na to odgovorio pitanjem:

- Misliš da je moja priča pas ratler, da mu se mogu potkusiti rep i uši?

Od ujaka Jovana Đorđevića nasledio je pisac bogatu biblioteku. Nešto je poklonio Srpskom seminaru, a svom prijatelju i kolegi, istoričaru književnosti Pavlu Popoviću delo "Lijek jarosti turske od Njegoša".

Loša bluza

Budući veliki boem, Sremac je živeo noću i zato nije voleo da radi pre podneva, ali mu je novi upravnik beogradske gimnazije odredio baš jutarnju smenu. Sremac mu je na to rekao:

"Da sam hteo da radim u zoru, bio bih pekar ili krojač na Terazijama, a ne profesor."

Sremčeva sposobnost da u trenu smisli dosetku ili odgovor bila je nadaleko čuvena. Kad je Velika škola 1905. proglašena za Univerzitet, javno je pisao i govorio:

"Šijem reklu, a zovem je bluza". Rekla je prosta ženska tunika.

To je bila retka knjiga, nije je imala čak ni Narodna biblioteka. Sremac je tražio da mu se Popović zahvali, i to ovako:

- Kad ja budem sedeo za svojim stolom, vi zovite kelnera, pa mu poručite satiljak vina za mene: "Za onog gospodina tamo." Ja ću se malo dići, pokazati se, i salutirati u znak zahvalnosti.

Kada je Sremac stavio tačku na poslednju rečenicu komedije "Pop Ćira i pop Spira", Pavle Popović je celu noć šetao sa njim po Kalemegdanu. Pričajući o knjizi, Popović je rekao da je izvrsna, ali da ima epizoda koje se ne uklapaju. Sremac je pitao:
- Nosite li žaket?

Popović je odgovorio:

- Nosim!

- Šta će ona dva dugmeta ostrag na njemu?

- Radi ukrasa.

- E, pa, tako je i sa onim epizodama u mojoj knjizi...

Akademik sajdžija

Jednom se Stevan Sremac našao u istoj kafani sa predsednikom Srpske akademije nauka i umetnosti Aleksandrom Belićem. Poznati lingvista bio je kratkovid, pa je ručao potpuno nagnut nad stolom, seckao meso i prebirao po tanjiru. Sremac je posmatrao ovaj prizor, i nije izdržao da ga ne upita:

- Šta radite?

Kad je Belić rekao da ruča, Sremac je dodao:

- Ja sam mislio da opravljate sat.

2024 © - Vesti online