Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Sreda 04.08.2010.
15:20
M. Andrić - Vesti A

Đilasov deda bio ubica vampira?!

Ne zna Dragan Đilas da mu je predak Vidoje kocem od crnog gloga probo utvaru koja je 90 godina tlačila narod...

Miodrag Vujetić i Cvetko Vujetić pokazuju papire pribavljene za gradnju nove vodenice
 


- Onaj momak što probode glogovim kocem vampira Savu Savanovića nosio je prezime Đilas. Od tih Đilasa potiče i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, ali on to ne zna. Zamislite, nekim čudom 2006. godine u maloj zaroškoj četvororazrednoj školi sa desetak učenika iznenada se obreo lično Dragan Đilas. Đacima je poklonio knjige, nastavna sredstva i zastavu Republike Srbije, malo porazgovarao i otišao. Posle toga postao je gradonačelnik. Mi smo ubeđeni da je u sve ovo prste umešao vampir Sava Savanović.

Vampir kolo


Zanimljiv je predlog da se jednom godišnje održava manifestacija pod nazivom "Noć vampira Save Savanovića". Uskoro će ljubitelji narodne muzike i harmonike moći da slušaju vampir kolo, koje je komponovao Sreten Mitrović.
- Prateći spor između Valjevaca i Bajinobaštana oko toga čiji je vampir Sava Savanović u meni se javila želja da komponujem jedno kolo posvećeno njemu - veli Sreten, harmonikaš iz Kostojevića, sela ispod Kadinjače. - Počnem da ga stvaram, ali teško ide. Rešim da odem do Savinog bilborda i tu pokušam. Za divno čudo tonovi se prosto sami izređaše, pa tako nastade vampir kolo.

Ovdašnji ljudi pričaju da će Dragan Đilas jednog dana biti na čelu Srbije, a vele da će se to desiti, po volji vampira Save, u ono vreme kad sazna da su mu koreni u Zarožju - tvrdi Miodrag Vujetić, predsednik mesne zajednice Zarožje.


Ovaj preduzimljivi Zarožanin je još 2003. pokrenuo inicijativu da se obnovi vodenica na rečici Rogačici u kojoj je po Glišićevoj priči vampir Sava podavio mnogo vodeničara sve dok ga mladić Strahinja nije ranio sa dva metka iz puške. Njegov grob je pronađen u Krivoj jaruzi ispod račvastog bresta posle 90 godina vampirovanja i neki meštanin Vidoje Đilas ga probode kocem od crnog gloga.


- Čuo sam da su Rumuni svog vampira Drakulu dobro unovčili u turizmu, pa ko velim, možda bi i naš Sava Savanović mogao doneti koju paru ovom kraju. Evo kopije plana mesta gde je bila nekad vodenica. Dobili smo ga u katastru Bajine Bašte 2003. godine, tu je i pismena izjava sedmorice suvlasnika vodenice kojom izjavljuju da su saglasni da se ona obnovi - priča Mijo dok lista papire.


Kad je nedavno u novinama osvanula vest da su turistički poslenici iz Valjeva napravili vampira Savu Savanovića gotovo u prirodnoj veličini i da ga svojataju kao da je njihov i da je tobože ordinirao u vodenici na reci Gradac. Kad Zarožani saznadoše za to, u selu nastade uzbuna. Mnogi uznemireni pohitaše na Gnilu Priseku kod Mije da vide šta im je činiti.

I dijaspora ga voli


U Mijinoj kafani "Planinka" na Gniloj Priseci među desetak gostiju zatekosmo supružnike Milomira i Milku Ostojić iz Zarožja koji su u zavičaju još koji dan pre nego što odu u Švajcarsku gde su na privremenom radu punih 30 godina.
- Čuo sam da su Valjevci prisvojili našeg vampira - smeškajuči se veli Milomir.
- Volimo ga iako smo se kao deca plašili da čuvamo ovce u blizini vodenice gde je davio vodeničare. Ne možemo ga dati drugom, niti možemo da ga se odreknemo. Bez njega nema ni Zarožja. Naše Udruženje "Zarožje" iz Ciriha spremno je da finansira sudski spor sa Valjevcima ma koliko on koštao.

- Ma kakvo Valjevo, kakvi bakrači, to je samo njihova podvala. Vampir Sava je naš i božji. Ne može to tako. Ima u ovoj državi reda i zakona - uzrujano pričaju Zarožani.
- Ljudi, moramo obuzdati strasti inače neće valjati. Ja sam prvi mobilnim telefonom obavestio policijsku stanicu iz Bajine Bašte da nam je ukraden vampir Sava - govori Stanoje Tejić.

- Nema para za koje bismo ga mi prodali. Jeste da nam je podavio dosta vodeničara, ali i proslavio nam je selo. Mi smo mu oprostili to sa vodeničarima, a on nam oprosti što ga probodosmo glogovim kocem. Njegov duh oličen u leptiriću, koji je izleteo iz njegovih usta, kad ga ono Đilas probode, ostao je na Gniloj Priseci u Crvenoj steni gde ima svoju kamenu kolibu. I dalje on vedri i oblači ovim krajevima. Crvena stena uzela je tri ljudska i dva životinjska života. Najpre se sa nje otisnula jedna čobanica, potom bik, pa jagnje, a pre nekoliko godina i dva brata. Zato poručujem Valjevcima neka se ne igraju i nek ne ljute našeg vampira. Mogao bi im svašta napraviti.


Koliko su daleko otišli Zarožani u odbrani vampira Save Savanovića kazuje i podatak da su organizovali potpisivanje peticije u znak protesta što ga svojataju Valjevci. Čak se i na sednici Skupštine opštine Bajina Bašta razmatralo ovo pitanje. Među potpisnicima peticije su i mnogi meštani ovog sela koji rade u Švajcarskoj.


- I ja sam potpisnik peticije - priča Miloš Tejić, koji je napunio tri decenije rada u Cirihu. - Dobro sam upamtio dečačke dane kad sam sa strahom terao ovce da pojim na rečici Rogačici nedaleko od vodenice u koju je dolazio vampir Sava. I danas se plašim pogotovo od kako je pre nekoliko godina pored vodenice nađen mrtav u parkiranom autu jedan naš komšija. U selu vlada mišljenje da ga je udavio Savin duh pretvoren u leptira.

Milomir i Milka Ostojić
 


Polovinom juna pored puta Bajina Bašta - Valjevo na Gniloj Priseci Sportsko turistički centar iz Bajine Bašte i Mesna zajednica Zarožje postavili su i prvi bilbord sa likom vampira Save Savanovića i strelicom koja kazuje da se njegova vodenica nalazi tri kilometra dalje u kanjonu rečice Rogačice.


- Pravimo projekat za novu vodenicu u kojoj će turisti moći da se okrepe kačamakom od kukuruznog brašna i planinskog kajmaka, popiju čašu mleka, jogurta, ali i domaće rakije. U planu je podizanje spomenika najpoznatijem srpskom vampiru, a seoskom domu daćemo njegovo ime i ustupiti ga na korišćenje izviđačima - ponosno ističe Vitor Filipović, koji živi u Cirihu.

Vampir i ker Musa


Poslednji put u Zarožju je viđen vampir oko 1885. godine u Savića vodenici koja se nalazila na oko pola kilometra od one u koju je dolazio Sava.


- O tome mi je pričao komšija Radovan Pavlović koji je živeo 96 godina i umro 1960. godine. - govori 77-godišnji Dragoje Pavlović. - On je zanoćio u Savića vodenici zajedno sa kerom Musom. Pred ponoć vodenično kolo je stalo. Radovan izađe da vidi šta se događa i na jazu opazi čoveka u belom odelu kako granom nasrće na Musu. Vrati se u vodenicu uzme ugarak i njime u vazduhu označi krst. Istog momenta vodenica je počela da melje, a vampir je skačući sa stene na stenu otišao na brdo Orlovac.

POVEZANE VESTI

Subota 30.07.2011. 11:43
svasta, bre...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online