Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.11.2018.
00:57
J. Arsenović - Vesti A

Politika prekraja prošlost (1): Istorija po meri poraženih

Da se kojim slučajem neki vanzemaljac 11. novembra spustio u Pariz, na obeležavanje sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu, bio bi zatečen možda isto toliko koliko i srpski predsednik Aleksandar Vučić, skrajnut na rezervnoj klupi kraj Trijumfalne kapije. Teško da bi E. T. mnogo toga razumeo.

Tanjug/AP
"Zaboravili " optužbe za trgovinu organima: Hašim Tači u društvu svetskih lidera

Doskorašnja istorijska logika da u ratu postoje sukobljene strane, da obično iz njega jedna izađe kao pobednica, a druga kao pobeđena, govorom predsednika Francuske Emanuela Makrona odbačena je kao prevaziđena i anahrona. Francuski domaćin je baš ispod Trijumfalne kapije, simbola vojnih pobeda, slavio mir, održao bukvicu nacionalistima, a pogibelj na obe strane stavio u isti koš ljudskog postradanja.

I pored tog pacifističkog stava da je smrt jednog čoveka smrt celog čovečanstva, umeo je da istakne ulogu svoje zemlje u Velikom ratu.

"Francuska zna šta duguje svojim borcima i borcima iz celog sveta. Klanja se pred njihovom veličinom. Neka ova godišnjica bude dan kada se obnavlja večna odanost našim mrtvima", naglasio je novi, neki kažu, samoproklamovani lider EU.

Ne samo zbog političke korektnosti i saosećanja sa majkama stradalih ratnika i civila, ne bi tu imalo šta da se ospori, da sam Makron nije zagovornik stvaranja nove evropske vojske. I to u stilu Titove doktrine - "Živimo kao da će sto godina biti mir, a spremajmo se kao da će sutra biti rat."

- Nećemo moći da zaštitimo Evropljane ako se ne opredelimo za pravu evropsku vojsku - isticao je proteklih meseci francuski predsednik, ne precizirajući ko to preti ujedinjenim evropskim državama.

Jedna slika direktnog prenosa komemorativnog skupa zaparala je pogled srpskom gledaocu više od svega - predsedniku Srbije, prve žrtve Austrougarske agresije, države koja je izgubila 28 odsto stanovništva i procentualno bila najveća stradalnica Velikog rata, dodeljena je stolica na rezervnoj klupi. Odjednom je postalo nepristojno podsećanje da je Srbija bila među pobednicima ili, kako se to doskora govorilo - na pravoj strani.

U drugom redu, odmah iza Putina, Makrona i Trampa, domaćin je rezervisao mesto za Hašima Tačija, predstavnika otcepljene srpske pokrajine Kosovo, kojem još nije zaokružena državnost i pored velikog zalaganja moćnih zapadnih mentora.

Naravno da je ova slika zabolela potomke srpskih vojnika. Onih što su ostavili kosti u smetovima albanskih gudura i onih što su prednjačili u proboju Solunskog fronta, kako bi se posle tri godine prinudnog izgnanstva vratili kao tužni pobednici u devastiranu otadžbinu. Javnost u Srbiji odmah je počela da preispituje utemeljenost tzv. tradicionalnog srpsko-francuskog prijateljstva. Licitiralo se o tome kakva je poruka poslata Srbiji, prvo sa zastavom Kosova u Notr-Damu, a potom sa uvredljivim protokolom Jelisejske palate.

Slobodan Samardžić, predsednik Državotvornog pokreta Srbije, smatra da su saveznici Srbije od pre sto godina umeli da cene ulogu male slobodoljubive zemlje sa Balkana.

- Njihovi današnji naslednici, pre svega Francuska kao domaćin memorijala, vrše falsifikovanje prošlosti i svečanu ceremoniju prilagođavaju današnjim političkim potrebama - brisanjem razlika između pobednika i pobeđenih, tada postojećih i nepostojećih država, današnjih država i kvazidržava - kaže Samardžić.

Srbi su za četiri godine okrugle godišnjice, od početka do kraja Velikog rata, postali svedoci, ali i žrtve revizionističkog tumačenja prošlosti. Gavrilo Princip, zaluđenik za oslobođenje južnih Slovena od austrougarske okupacije, postao je po tumačenju istoričara Kristofera Klarka preteča Bin Ladena.

Baš kao da je revolucinar Mlade Bosne prvi u istoriji podigao ruku na jednog monarha okupacione države.

Raspored sedenja i zastava samoproglašenog Kosova na memorijalnom skupu u Parizu samo je nastavljen trend sagledavanja prošlosti kroz dioptriju sadašnjih geopolitičkih naočara.

Tamo negde pozadi

Šamaru koji još bridi na srpskim obrazima zbog sramne poruke francuskog protokola naslađivali su se današnji srpski "prijatelji". To što su se ostaci srpske vojske "šlepovali uz Francusku i Britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobednika", samouvereno je poručio Azem Vlasi.

Nekadašnji Titov omladinac, a sadašnji Tačijev savetnik nije se tu sa uvredama zaustavio.

- A što se tiče mesta gde je Tači sedeo, a gde Vučić, očigledno je da predsednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mesto među pobednicima u Prvom svetskom ratu. A Srbija je, istorijski gledano, odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smestio tamo negde pozadi.

Sutra - Politika prekraja prošlost (2): Sve je u oku posmatrača

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online