Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 24.02.2016.
15:32
B. Simonović - Vesti A

Tragom jedne novinarske priče (5): Kapetan ratnog aviona

Oba sina sedlara Ismeta Hadžiosmanovića završila su posle rata mehaničarski zanat i prešli da rade u Pljevlja.

Arhiva
Hasan Hadžiosmanović sa suprugom Sabrijom, sinom Ismetom i ujakom i ujnom

Mujova supruga Emira o tome priča:

- Tu smo se Mujo i ja sreli i zavoljeli. Vezalo nas, valjda, i to što sam i ja kao i on bila siroče. Moj otac Hajro Ćinara i jedna tetka poginuli su u Pljevljima 1943. godine od bombardovanja, pa poslije moja majka Pemba podizala sestru mi Sabahetu i mene, a onda i još troje siročadi od zaove iz Čajniča. Mujo 1963. godine nekako dobi posao u Mostaru pa smo se onda preselili i oboje zaposlili i nastanili ovdje. Dobili smo sinove Medina - Bobana i Nermina i ćerku Biseru - dali joj ime po babi, Mujovoj i Hasanovoj majci, da je spomenemo jer je, svi to kažu u Pljevljima, bila dobra i čestita žena. Boban mi se oženio, dobio dvije ćerke, ali ga onda bolest pokosi. Od Nermina takođe imam dvoje unučadi, dočekala sam i praunuče. Udata mi je i ćerka, i od nje imam dvije unuke. Eto, lijepo potomstvo samo da mi je Boban poživio, a i Mujo, vala, ode prerano, ne dade mu se da poživi, umrije dvije godine poslije Bobana. Đever Hasan je ostao u Pljevljima - kazuje Emira.

- Zaposlio se kao vozač i ostao tu do kraja radnog vijeka. Sa suprugom Sabrijom dobio sinove Ismeta, dao mu ime po đedu, i Derviša i ćerku Ismiru. Ismet je došao kod nas u Mostar i upisao vojnu školu. Otišlo mu to od ruke, završio poslije i vazduhoplovnu akademiju i postao pilot Jugoslovenskog ratnog vazduhoplovstva. Onda postao i instruktor na "migovima" i dogurao do čina kapetana prve klase. Bio je na službi u Bihaću. Oženio se i sa suprugom Hasnijom dobio tri ćerke - Sabriju, Mairu i Mirnu. A onda tragedija, poginuo je 12. januara 1989. godine iznad sela Jasenica kod Bosanske Krupe, srušio se avion i stradao i on i pilot pitomac kojeg je obučavao, Slovenac Venceslav Ivanjšić. Ismet je tada imao samo 34 godine, a taj Slovenac nesrećni tek 27. Ismet je sahranjen na groblju Ravni u Pljevljima, a lijep spomenik je armija podigla i na mjestu pogibije i kako čujem i danas se čuva - kaže Emina Hadžiosmanović.

Ćerke pilota Ismeta Hadžiosmanovića stasale su u čestite i visokoobrazovane ljude. Sabrina je neuropsihijatar, Maira ekonomista, a Mirna je završila studije stranih jezika na Filozofskom fakultetu u Nikšiću i sada živi u Holandiji.

Praunuk fudbaler

Četiri godine pošto mu je poginuo sin Ismet - dodaje Emira Hadžiosmanović na svoju malu sagu o potomstvu sedlara Ismeta - umrije i đever Hasan, a nepune dvije godine poslije i supruga mu Sabrija. Oni su u međuvremenu već bili preselili u Titograd, odnosno današnju Podgoricu, gđe su i kuću napravili i gđe im sada žive ćerka Ismira i drugi sin Derviš. Ismiri je muž umro i nije imala poroda, a Derviš je bio poznati fudbaler i, pored ostalog, veoma uspješno igrao za podgoričku Budućnost i nikšićku Sutjesku. Ima i on troje krasne đece...

Prva žrtva

U knjizi "Prilog u krvi - Pljevlja 1941 - 1945" koji je objavio Opštinski odbor SUBNOR-a Pljevlja 1969. godine, dati su spiskovi žrtava iz Drugog svetskog rata iz nekadašnjeg pljevaljskog sreza. U spisku žrtava i stradalih iz samog grada Pljevlja (ukupno ih je 143), pod rednim brijem 132 doslovce piše: "Hadžiosmanović Ismet, rođen 1906. god. u Pljevljima, radnik. Strijeljan od četnika u Meljaku, juna 1942. godine." To znači da je on bio jedna od prvih žrtava stravičnih četničkih pokolja koji će uslediti i u okolini Pljevalja, pa i samom Meljaku, naročito početkom 1943. godine. Ismetov grob nikad nije pronađen.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online