Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Nedelja 15.06.2014.
01:10
Vesti A

Bio pijan kao svinja

List "Zrak", koji su ispisivali gosti kafane Dardaneli jedne nedelje nije izašao zato što urednik Milan Pavlović zvani Zrak, bivši policajac, nije mogao da sakupi novac da iskupi broj iz štamparije, zabeležio je jedan od novinara Branislav Nušić.

Ovde potpis

"Kada je to iduće nedelje postigao, izmenismo stari slog utoliko što smo uneli dve-tri svežije dnevne vesti i spremismo nov broj. G. urednik se seti još, i reče nam: - Dobro bi bilo doneti na čelu lista iz krupnih slova izvinjenje što prošli broj nije izašao. Treba izmisliti kakav razlog!

Mi primismo to k znanju i, kako smo bili kivni na urednika što pune tri nedelje nikome nije dao ni pet para, odosmo u štampariju, i na čelu lista donesemo ovu belešku koju je Milan Cocin svojeručno napisao: 'Prošli broj našega lista nije mogao izaći iz razloga što je naš glavni urednik bio pijan kao svinja.'

List se rasprodao po varoši... Ceo ga svet pročitao i tresao se od smeha, samo ga još glavni urednik nije pročitao jer nije ni čitao svoj list. Šetajući ponosno čaršijom, Milan je Zrak primetio da se ljudi, čim ga spaze, cerekaju i, ne znajući čemu, svaki čas se pipao za pantalone da vidi nije li mu koje dugme otkopčano.

Opštenarodna žalost

Kafana Dardaneli je porušena s proleća 1901. godine, pod poslednjim kafedžijom Dragom, koji je posao i goste preselio u Grčku kraljicu. Rušenje Dardanela izazvalo je opštenarodnu žalost. Nekoliko generacija sakupljalo se oko ruševina sa saučešćem posmatrajući kako gomila kamena, cigle i praha pretrpava njihove najranije i najmilije uspomene. I novine su tadanje zabeležile rušenje Dardanela kao događaj iz života srpske prestonice.

Najzad će ga jedan prijatelj osloviti: - A šta ti, baš kao svinja? - Kakva svinja? - Pa prošle nedelje. - Ama šta prošle nedelje? - E pa zašto ti prošle nedelje nije broj izašao? - Zbog tehničkih teškoća. - More idi do đavola, šta tu sad, kad sam u novinama pročitao da si bio pijan kao svinja. - U kojim novinama? - zadrhta Milan Zrak celim bićem svojim. - U tvojim, brate! I može se misliti šta je zatim bilo.

Milan Zrak se zakleo da će nas sve poubijati, nabavio je odnekud i nekakav revolver, i nedelju dana jurio nas kroz sve kafane. Cela stvar je imala i svojih dobrih posledica. Listu je skočila prodaja, a pročuo se i u inostranstvu." Preštampao ga je najpre jedan novosadski list, iz koga je cela stvar otišla i u Peštu, odatle u Beč, pod naslovom: "Balkanski novinarski kuriozitet!", a iz ovih listova je preplivala Atlantski okean i pojavila se u američkim listovima sa ovim komentarom: I Evropa još uvek prebacuje nama Amerikancima amerikanizam.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online