Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 18.01.2014.
02:22
Vestionline A

Pevači zarađivali na sahranama

Da su beogradske kafane najmanje bile mesta za neumerene pijanke, a u velikoj meri zborišta srpskih umova, od umetnika do naučnika, svedoči veliki srpski komediograf Branislav Nušić, koji se posebno pozabavio fenomenom stare srpske kafane, i to na primeru njegovih omiljenih Dardanela.

Kafanu Dardaneli su obožavali svi
 

Ova čuvena kafana, koja se nekada nalazila u srcu grada, bila je i vrsta literarnog foruma.

"Mnogi mladi početnik tu bi uhvatio Janka (Veselinovića), Dragutina ili Vojislava (Ilića) da mu pročita pesmu. Mnogi budući dramski pisac, a tada je naročito zavladala manija pisanja drama, vraćajući se iz pozorišta sa odbijenim rukopisom pod miškom, svratio bi tu da potraži utehe. I nalazio ju je samo ako je imao bar toliko u džepu da nam plati kafe. Tada bi mi svi uglas tvrdili kako 'današnja pozorišna uprava namerno guši domaću dramu'.

Kod Dardanela se i rađala literatura. Tu je Vojislav Ilić za jednu banku napisao

Škola glume

Nema broja čuvenim srpskih glumcima koji su upravo od Dardanela zagazili na trnovitu pozorišnu stazu, svedoči Branisalv Nušić: "Tu su oni uživali gledajući iz ćoška Tošu, Lugumerca, Ružića, Lazu; tu su se oni kod Dardanela upoznali sa Risantijevićem koji ih je sugerirao uzvišenošću statiskoga poziva; tu su oni poželeli da omirišu kulise i, kao prva posledica te njihove plemenite ambicije, počele su da se nižu dvojke u gimnaziji i odsustva u gimnazijskom prozivniku. To je, uostalom, početak biografija manje-više svih glumaca."

Mihailu Joviću, uredniku jednog dečjeg lista, onu poznatu svetosavsku pesmu: 'Ko udara tako pozno u dubini noćnog mira?'. Tu je Vlada Jovanović napisao onu svoju poznatu: 'Hoću, braćo, da se ženim, hoću život da promenim!'.

Tu je, kod Dardanela poznati novinar Steva Vidaković pisao vrlo često uvodne članke i tu je Žarko Ilić pisao pozorišne kritike. Među redovne goste Dardanela spadali su i članovi pevačkih društava. Tadanja pevačka društva, ili bar pojedini njihovi članovi, živeli su od pogreba. Čim bi koji građanin umro, steklo bi mu se u domu po dva-tri predstavnika pevačkih društava te su se otimali za pogreb. Stoga su se takvi članovi revnosno raspitivali o biltenu svakoga bolesnika.

Svako takvo pevačko društvo imalo je svoj štab u kojoj kafani, odakle su se rastrčavali u lov na mrtvace, gde se 'hor' zbirao za odlazak na pogreb, i gde se hor posle pogreba vraćao da podeli zaradu i popije što je zaradio".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online