Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 27.04.2013.
06:22
Vesti A

Srpske sestre su naša braća

U politici se Nikola Pašić smatrao mudrim, staloženim i upornim političarem. Govorio je: "Srbi jesu mali narod, ali većeg između Beča i Carigrada nemamo". Ipak, dobijao je on na svoj račun mnoge i raznovrsne kritike.

Nikola Pašić u povratku sa mirovne konferencije u Bukureštu 1913. godine
 

Novinar Pera Todorović, nekadašnji saborac iz Radikalne stranke, ovako ga je opisao: "Pašić je do veka bio strašan smetenjak, šeprtljan i oklevalo. Večito šeprtljanje i kubura - to je najbitnija karakterna crta Pašićeva. Pri svakoj malo ozbiljnijoj stvari on se ustumara, vije se kao duša grešnika, i ne znaš da li se više uskuburio pred mišlju ili pred delom. On nikada ne zna jasno ni šta hoće ni šta neće. On hoće sve i neće ništa. On događajima ne izlazi u susret, on uvek geguca za njima".

Veliki srpski prijatelj švajcarski lekar Arčibald Rajs u svojoj čuvenoj knjizi "Čujte Srbi!" pozabavio se i Pašićem, pa je primetio i to, da je veliki srpski državnik tokom decenija u politici postao bogataš: "Pogledajte, sin običnih i siromašnih seljaka ostavlja jedno od najvećih bogatstava u ovoj zemlji. Reći ćete mi da je žena Pašiću donela lep miraz. Šta je, međutim, taj miraz u poređenju sa onim što je on ostavio posle smrti? Slamčica i ništa više". Rajs je zamerio Pašiću i na prevelikoj popustljivosti prema sinu Radetu koji je, uz lekarsko uverenje, bio oslobođen ratovanja na Balkanu, a onda bančio po Parizu.

Lav Trocki

Pred Balkanske ratove 1912. i 1913. u Beograd je, kao dopisnik Kijevskih novina, došao Lav Davidovič Bronštajn, poznatiji kao Lav Trocki, kasniji osnivač Crvene armije i smrtni neprijatelj Staljina. Odseo je u hotelu Moskva i ostao je u srpskoj prestonici sve do početka Prvog svetskog rata, a o vođi radikala i vlade zapisao: "Pašić je lišen govorničkog sjaja i talenta. Ali, o tome, kao i o svemu u Srbiji, postoje bar dva mišljenja. Jedni veruju da je sam Gospod Bog lišio Pašića tog dara. Većina Srba, međutim, misli da je ovo sračunata Pašićeva poza".


Srbi su u Prvom balkanskom ratu 1912. oslobodili Makedoniju turskog ropstva. Za razliku od sina, Pašić je odmah obukao vojničku uniformu. U oslobođenom Skoplju je susreo Velizara Jankovića, ministra privrede i upitao ga: "Ovaj, ti li si, deme?". Velizar mu je odgovorio: "Ja sam". Pašić mu je objasnio: "Ovaj, jeste, znaš, ja obukao uniformu, pa ne mogu da te poznam".

Slobodne skopske ulice je ispunila svetina, pa se i Pašić zadesio u jednoj ogromnoj gomili naroda. Pored njega je stajalo desetak hodža, i taman kada je krenuo da porazgovara sa njima, prišao mu je jedan njegov sekretar i nešto mu šapnuo. "Ovaj, dobro, sad ću ja doći, samo da se pitam sa ovim našim novim sugrađanskim popovima", reče Pašić pokazujući na hodže.

Nušić na konju

Austrijanci su 1908. pripojili Bosnu i Hercegovinu, što je izazvalo nezapamćene ulične proteste u Beogradu, kojima se pridružio i raniji diplomata, a tada novinar Branislav Nušić. U rodoljubivom zanosu, on je uzjahao konja i - uterao ga u Ministarstvo spoljnih poslova! Istog dana Pašića je posetio dr Mika Popović da mu ispriča šta se zbivalo na beogradskom ulicama, pa rekao: "Ovo je, gospodine Pašiću, prilično neozbiljno. Eto, molim vas, Brana Nušić na konju uleteo u Ministarstvo spoljnih poslova". "Ovaj, zar na gornji sprat", začudio se Pašić. "Jeste, molim vas", uzbuđeno će dr Mika. "Ovaj, znaš, ja sam znao da on dobro piše knjige, ali ovaj, može da jaše konja, to nisam znao"...


Orasi za štampu

Kada je Austrougarska anektirala Bosnu i Hercegovinu, napisao je pesnik Rista Odavić za "Samoupravu" žestok komentar protiv Austrougarske i završio ga Njegoševim stihovima: "Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga, al' zube polomi". U tim teškim vremenima Pašić je čitao sve članke pre objavljivanja u ovom listu radikala. Tako je došao i do Odavićevog. Pročitao ga je, pozvao autora i rekao mu: "Znaš, ovaj, Risto, ovi orasi mogu da se štampaju. Ovo drugo ne može".


Bitkama za Kumanovo i Bitolj izvojevana je konačna pobeda, ali tu nije bio kraj nesrećama. U Bitolju se dogodila velika ekspolozija. Dotrčao do Pašića ministar inostranih dela dr Miroslav Jovanović i saopštio mu: "Gospodine predsedniče, sada baš stiže vest da se dogodila užasna nesreća! Tamo je upaljena municija, eksplozija je užasna, šteta ogromna, a i žrtava ima mnogo". Pašić ga je posavetovao: "E, ovaj, znaš, nije dobro, nego, ovaj, znaš, naredite da bega od eksploziju daleko, pa ćemo posle videti ko je poginuo, pa da mu se pomogne".

Ađutant ministra vojnog Radeta Vojovića bio je Vukašin Janković i on je došao u Bitolj sa članovima vlade. U jednom zgodnom času prišao je premijeru Pašiću da bi se sa njim upoznao: "Gospodine predsedniče, dozvolite da vam se predstavim: ja sam artiljerijski major, ađutant ministra vojnog, Vukašin Janković". Pašić ga ovlaš pogleda i odvrati: - "Pa, ovaj, kaži ti to ministru vojnom"...


Balkanski ratovi su završeni i na red je došla obnova i izgradnja oslobođenih područja. U taj posao se uključilo i Kolo srpskih sestara, pa se nekoliko članica pojavilo kod Pašića da ga moli za pomoć oko oporavka neke crkve u Makedoniji. Pašić ih je dočekao rečima: "Ovaj, jeste, onaj, srpske sestre su naša braća iz humanitarnih poslova za propagandu i ovaj, onaj, treba da rade solidarno, a ne da se cepaju..." Jednog dana došao je Pašiću i Bora, sin političara Jaše Prodanovića, da moli za nekakvo zaposlenjce, da ne bude mnogo teško, ali da je lepo plaćeno. "Ovaj, kako se ti zoveš?", upita ga Pašić. "Ja sam Bora Prodanović", odgovori on. "A, ovaj ti si Jašin, je li", upita ga Pašić. "Jesam", odgovori Bora. Pašić malko zastade pa će opet: "A ti nisi onaj što si poginuo". "Nisam ja poginuo još ni jednom", odgovori mu Bora. "A, jeste, ti si još mlad. Ima vreme i za tebe i moga Radu... Vi ste dobra deca", reče Pašić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online