Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Subota 30.03.2013.
06:33
Vesti A

Može da bidne, ne mora da znači

Nikola Pašić bio je rođeni Zaječarac, sin sitnog trgovca i unuk pekara, ali su mu neprijatelji kasnije pripisivali da je, u stvari, Bugarin. Svetlost dana je ugledao 1845. godine i još kao odličan učenik pokazivao veliku želju da se izdigne od svog skromnog porekla i siromašnog kraja u kome je odrastao. Postao je jedan od najvećih državnika na Balkanu, a politikom bavio više od pola veka u tri države - Kneževini i Kraljevini Srbiji i u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

Pošto je završio Tehnički fakultet u Beogradu kao jedan od najboljih studenata, vlada ga je uputila na školovanje u Cirih. Tu je stekao diplomu prestižne Politehničke škole, a kad se vratio u Srbiju, iako po obrazovanju inženjer, najmanje se bavio strukom.

Posle mladalačke opčinjenosti socijalizmom i revolucijom, pošto se u Švajcarskoj upoznao sa Svetozarom Markovićem, u zrelim godinama je bio borac za parlamentarnu demokratiju, da bi pred kraj karijere postao konzervativac.

Vodio je Radikalnu stranku od osnivanja do smrti.

Dok su vladali Obrenovići, uglavnom im je bio opozicija, mada je prvi put postao predsednik vlade u vreme kralja Aleksandra. U doba Karađorđevića radikali su uvek bili na vlasti. Sa kraljem Petrom je Pašić bio čak u prisnim odnosima.


Politički život Nikole Pašića ličio je na avanturistički roman. Zbog pokretanja Timočke bune osuđen je na smrt, ali je pobegao u Bugarsku. Potom je robijao zbog uvrede kralja Milana i učešća u Ivanjdanskom atentatu, ali je bio i gradonačelnik Beograda, predsednik Narodne skupštine, pregovarač na Mirovnoj konferenciji u Parizu posle Prvog svetskog rata i predsednik vlade s najdužim ukupnim mandatom. Posle propasti carske Rusije iz srpstva je prešao u jugoslovenstvo i odigrao vodeću ulogu u obrazovanju Kraljevine SHS.

Narod mu je dao nadimak Baja, a kako on nikada nije naučio pravilno da govori srpski jezik, i to je bilo dovoljno da mu se prikači bugarsko poreklo. Služio se izrazima beogradske pijace kao što su "čoveci", "radu", "volu", a glavna uzrečica mu je bila "ovaj", i to su protivnici radikala, naprednjaci i liberali iz visokih intelektualnih krugova često uzimali kao oružje protiv njega.

Pašić je tri puta izdao svoju stranku, ali to nije smetalo njegovim pristašama da kažu: "Zna Baja šta radi." Oni drugi su, pak, gunđali: "Baja jedno kaže, drugo misli, a treće uradi!" Niko se na političkoj sceni nije održao tako dugo kao Pašić.

Svi su u pravu

Nikola Pašić je često presuđivao u sporovima prvaka svoje stranke, pa je jednom učinio sledeće: primio je prvoga, saslušao ga pažljivo, i rekao mu: "U pravu ste, gospodine." Zatim je primio drugoga, saslušao i njega pažljivo, pa rekao i njemu: "U pravu ste, gospodine!" Sekretar koji je tu bio prisutan, ne izdrža, pa ga upita: "Ali, gospodine predsedniče, kako ste mogli jednom da kažete kako je u pravu, i drugom da kažete kako je u pravu? To nema smisla!" A Pašić je, kažu, pogladio bradu i odgovorio: "Momče, i ti si u pravu!"

Malo koji političar se tim zanatom bavio u tako smutna i teška vremena, uz tako mnogo političkih neprijatelja. Zato je nakupio dosta kritičara, naročito na račun njegovog učinka u državnim poslovima, pa je novinar i revolucionar Otokar Keršovani smatrao: "Pašićevo ime će ostati u istoriji više zbog toga što je vezano za velike događaje, nego zato što su ti događaji vezani za njega."

A satiričaru Radoju Domanoviću je poslužio kao nadahnuće za jednu od najboljih pripovedaka srpske književnosti "Vođu", u kojoj narod ide za "mudrim" starcem koji ćuti, sve dok svi ne popadaju u ponor i tek tada otkriju da je vođa - slep. Iako su za njim ostale brojne anegdote, Pašićeva ćutljivost je ostala legendarna. Nije bio blistav govornik, ali se mnoge njegove misli i danas navode gotovo kao narodne umotvorine. Tako jedna njegova uzrečica: "Može da bidne, ne mora da znači" mnogima služi da opišu tipičnu, lukavu crtu srpskog karaktera. I kad je govorio i kad je ćutao, to se proučavalo, i sa svih strana premeravalo.

Samo su lakomisleni olako prelazili preko onog što im je govorio stari lisac, koji je srpsku vladu predvodio u nekim od najtežih razdoblja zemlje. Prilikom jednog zasedanja Narodne skupštine, on je, iznerviran, mimo svog običaja upotrebio neke jače reči. Jedan poslanik iz klupe je dobacio: "Ovako nešto Gledston (tadašnji predsednik engleskog parlamenta) nikad ne bi rekao u skupštini!" Baja je odgovorio: "Kakvi ste vi Englezi, takav sam ja Gledson!"
 

Raspusni sin

Novinare je zanimala Pašićeva porodica, a posebno sin Radomir. On je bio je poznat po raznim korupcijskim aferama i zagorčavao je ocu život. Jednom prilikom, Pašić je u Nišu primio nekog francuskog novinara i ispričao mu stvari koje su mirisale na evropski skandal. Na kraju, upitan kao uzgred i za kraj o ličnim stvarima, Baja je, mrtav hladan, rekao pogrešno ime svoje supruge. Malo je reći da su prisutni bili zapanjeni, a on im je, kada su novinara ispratili, mirno objasnio:
- Pa, kad sutra izbije skandal, ja ću da kažem kako je štampa sve izmislila: evo, novinar ne zna ni kako mi se žena zove!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online