Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
1
Nedelja 28.10.2012.
07:34
Vesti A

I bog je bio vampir

Da vampir najčešće izgleda kao vuk, nalazi se kod raznih evropskih naroda, ali je ovo shvatanje tipično slovensko i srpsko. Čak je i najveći slovenski bog Perun isprva imao vučji oblik - on je bio vukodlak nad vukodlacima. Ipak, razlikovao se od običnih vampira jer je bio bog celog naroda, dok su nadležnosti ostalih sličnih demona mnogo skromnije.

Vampir u današnjem smislu reči je najpre pripadao samo jednoj porodici ili plemenu. Otuda i verovanje rašireno na Balkanu da vampir dosađuje samo svojim srodnicima, pa je tako nastao i običaj da vampirdžija, ubica vampira, mora da bude stranac.

Najveći slovenski bog Perun isprva je imao vučji oblik, ali je bio vukodlak nad vukodlacima: Razlikovao se od običnih vampira jer je bio bog celog naroda
 

Vampir se najradije sveti tako što siše ljudsku krv, s tim da ume da pravi lom po kući i imanju. Zna se da može da ode i u daleku zemlju, i tu da živi među drugim ljudima, ali je to verovanje mnogo mlađe od ostalih To što se vampir u tuđinskoj zemlji naročito rado bavi mesarskim zanatom, stoji u vezi sa njegovom potrebom za krvlju.

Jedno tumačenje kaže da u vampirskim mesarama nikada nema džigerice na prodaju, jer je ona vampiru najmilija hrana.

Narod u predanjima daje i drugačije objašnjenje: "Uzeo sam kasapački zanat, ispoveda se jedan vampir, koji mi je bog opredelio za moja krvološtva, što sam u životu počinio, pa i sad moram prosipati krv životinjsku".


Srpski vampir naročito rado posećuje vodenice, kako to tvrde i Vuk Karadžić i Milovan Glišić u svojoj pripoveci "Posle devedeset godina", napisanoj prema narodnom verovanju. Vodenice vampir ne posećuje zato što naročito tamo voli da lovi ljude sebi za večeru, nego je reč o zaostalom verovanju o glavnom bogu, vampiru nad vampirima, koji se smatrao i za pronalazača vodenice.


Vampir može da postane svako, a naročito loš čovek, ili onaj kome se dogodila nasilna smrt. Zato on ima sve uslove da bude zao demon, ali to ne mora da bude isključivo pravilo, jer ponekad ume i da pomaže svoje žive ukućane. Isprva je bio samo noćni demon, a kasnije se javljao i danju, naročito u podne.


Za srpskog vampira se kaže, kako navodi Vuk Karadžić, da "ide sa svojojem pokrovom preko ramena". Ako mu pokrov ukradu, gubi svu svoju moć, i o tome govori narodna priča "Vampir i vampirče". Za vampira se veruje da može dolaziti svojoj živoj ženi, i sa njom čak imati decu, ali se ta deca od normalne razlikuju po tome što nemaju kostiju, ne mogu da bacaju senku, niti mogu da gledaju na gore.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ime po svecu
Petak 30.11.2012. 19:55
od pijosnji vampira se moglo odbranit sa krstom a od ovi danasnji nema sanse.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online