Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Ponedeljak 03.10.2011.
14:47
Vesti A

Zaboravljeni običaji - Metlom protiv zlih sila

Da li ste znali da slama ima veliku privlačnu snagu za duše mrtvih predaka, pošto su duše navikle da na njoj pronađu hranu? Zato se u srpskom narodu na zadušnice slama prostire po grobu i na njoj se ređaju jela, pokojniku za dušu.

Metlu kojom je kuća na Veliki petak pometena, valja baciti preko potoka kako bi se sa njom bacile i neželjene duše koje su se "uhvatile" za nju
 

I na Badnje veče se prostire slama pod trpezu što je zapravo ostatak od žrtve precima, koji nevidljivi s ukućanima učestvuju u gozbi. Kada se slama prostire, kvoca se i to je u stvari sazivanje duša, koje se zamišljaju u obliku kokoški, da dođu i prime žrtvu. Takav značaj ima božićna slama i kod pravoslavaca i kod katolika.

Dok se slama prostire, kvocanjem se pozivaju mrtvaci na gozbu

Kada bi trebalo pobrojati sva mesta na kojima se mogu naći duše mrtvih, to ne bi bio lak posao, jer duša ima svuda. Ipak, narod zna koja su dušama omiljena mesta, pa se onda čuva i predmeta koji su sa tim mestima u stalnoj vezi.

Na primer, kako duša ima u smetlištu a ono se čisti metlom, jasno je da se duše zadržavaju i u metlama. Takvo verovanje je dalo povoda da se za metlu vezuju potpuno suprotna shvatanja, pošto duše mogu da budu dobre i zle, a time i dobro ili loše raspoložene prema živima.


Metlu kojom je kuća na Veliki petak pometena, valja baciti preko potoka kako bi se sa njom bacile i neželjene duše koje su na nju prionule. Na metli jašu veštice, a ona je simbol i kuge. Ali, metla živima pruža i zaštitu od zlih demona. Na svadbi se stavlja pred prag da bi zadržala zle duše koje hoće da prate svatove. Metla zadržava i zle duše da ne ugroze novorođenče i zato se ostavlja u njegovoj blizini. Iz istog razloga se često metla može videti i iza vrata, kako bi sve ukućane čuvala od more.

Iako na njoj jašu veštice, metla živima pruža zaštitu od zlih demona
 


Duše mogu da prionu i na odeću i otuda se isteruju istresanjem, a mogu se zadržati i na rukama i zato se pre jela ruke peru. Iz tog razloga mnogi i dan-danas zadržavaju običaj da se umivaju odmah posle ustajanja i pre svakog drugog posla. Običaj je zaostao iz verovanja da duše noću, kada imaju veću slobodu kretanja, vole da se razmeste i na lice. Tako je pranje prvobitno bilo ritual zaštite od zla, a tek mnogo kasnije je postalo higijenska navika.

POVEZANE VESTI

RIZNICA Ime po svecu
RIZNICA Bračni ispit
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online