Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.02.2019.
06:00
Ž. Marković - Vesti A

Govorite srpski sačuvajte škole

Centralna Svetosavska priredba učenika dopunskih škola istočne Švajcarske održana je u St. Galenu u Crkvi Hajligkreuz. Na inicijativu sveštenika Sarića, ovogodišnja priredba održana je u većoj crkvi zbog velikog interesovanja roditelja i učenika da se uključe u obeležavanje školske slave.

Ž. Marković
Nastavnik Zoran i učenici

Posle liturgije, učenici koji su se za to pripremili, pričestili su se, a zatim je započeo program đaka iz St. Galena, Gosaua, Roršaha, Ucvila, Vila, Ucnaha, Vajnfeldena i Krojclingena.

Svetosavska himna, recitacije, priče i dramatizacije sa temama iz života Svetog Save činili su umetnički kolaž koji je još jednom naglasio odluku mladog Rastka da napusti udobnost i privilegije prinčevskog života radi posvećivanja života Bogu i radu za opšte dobro.

Sveštenik Brane Sarić je ukazao na važnost čuvanja i negovanja svetosavske tradicije u našem narodu, istakavši da se ove godine obeležava još jedan veoma važan jubilej - 800 godina samostalnosti srpske crkve, za koju je Sveti Sava zaslužan.

Ž. Marković
 

U više dopunskih škola program sa učenicima pripremili su nastavnici Milja Stević, Zoran Mitrašinović, Jelena Mitrović i Marija Gaćinović, ali je zbog istovremenog održavanja priredbi na mnogim mestima širom Švajcarske, priredbi u St. Galenu prisustvovala samo Marija Gaćinović. Savindan je svojim prisustvom uveličala i konzul Ivana Lazarević.

Sva deca primila su svetosavski paketić i okrepila se obrokom, koje je za njih pripremila crkva.
Svetosavska priredba održana je i u prostorijama folklornog kluba Homolje u Gosauu gde je posle lomljenja kolača učenica Stela Anđelković pronašla dukat, čime je njena porodica postala sledeći domaćin slave. Učenici su izveli program, a slava je nastavljena druženjem roditelja i đaka.

Svečana priredba održana je i u prostorijama Srpskog kulturnog centra Vil. U programu su učestvovali učenici škola iz Vila i Vajnfeldena. Dragan Vasiljević, predsednik društva, zahvalio je nastavnicima. U ime Saveta roditelja zahvalio je na saradnji nastavnici Dunji Boburov, koja se posle 25 godina rada u Dopunskoj školi oprostila od dece. Dunja Boburov je i ovom prilikom poručila roditeljima i deci da u svojoj kući govore srpskim jezikom, da ga neguju i da sačuvaju škole na srpskom.

Ž. Marković
Kolaž o Svetom Savi: Učiteljica Marija Gaćinović i đaci iz istočne Švajcarske

Knjige na poklon

U Crkvi Sv. Trojice u Viedikonu, odeljenje Dopunske škole na srpskom jeziku iz Horgena, nastavnika Zorana Mitrašinovića proslavilo je školsku slavu Sv. Savu. Deca su se na časovima marljivo pripremala i veoma lepo recitovala u crkvi. Posle recitala otac Branimir je pozdravio svu decu i roditelje i uručio mališanima poklon-knjigu o Sv. Savi. Roditelji i deca su se posle završenog programa družili u crkvenoj sali.

Priredba i u Efretikonu

Srpska dopunska škola iz Efretikona je takođe proslavila školsku slavu. Deca učitelja Aleksandra Nikolića su kao i svake godine bila vrlo uzbuđena povodom priredbe koja je počela pevanjem Svetosavske himne, a nastavljena recitacijama svih učenika. Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Stanojković - Ivan i Katarina sa ćerkama Larom i Anicom. Posle rezanja kolača svi uživali u slavskoj trpezi i druženju.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Sabor spaja zemljake
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online