Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2018.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Čuvari pravoslavlja i tradicije

Majevičani u Švajcarskoj okupljeni u jedno od najaktivnijih udruženja, nedavno su u Vesenu (kanton Sent Galen), "na druge ustavke", uz prisustvo visokih zvanica iz BiH, proslavili svoju krsnu slavu - Velikomučenika Dimitrija.

Privatna arhiva
Slava nas izdvaja: Lomljenje kolača

Ovogodišnji domaćini slave Milutin i Marija Stevanović potrudili su se da na slavskoj sofri ništa ne nedostaje i da sve protekne po starim srpskim običajima koji počinju okretanjem slavskog kolača.

Verski deo slave bio je poveren dvojici sveštenika: proti Brani Sariću iz Sent Galena i proti Nikoli Baloviću iz Fedkirhena.

Među viđenijim zvanicama ovogodišnje slave bili su Anđelko Grahovac, ambasador BiH u Švajcarskoj i Rado Savić, načelnik opštine Lopare.

- Pravoslavlje i negovanje sopstvene vere su nešto najvrednije što Srbi i Rusi imaju, a Srbi se izdvajaju, jer jedini imaju krsnu slavu. Oni tako ne čuvaju samo svoju veru, već i indentitet i tradiciju svog naroda - poručio je ambasador Grahovac.

Među nadahnutim govornicima istakao se i srpski književnik Miodrag Lukić, jedan od osnivača Udruženja Majevičana.

- Početak rada našeg udruženja najlakše je uporediti sa oranjem u kome nema traktora ni zaprege nego plug vuku ljudi koji su sami sebe upregli, pa i bičiju sami sebe da izoru brazdu na tvrdoj zemlji koja se odvikla od pluga. Bilo je tako, činilo se da udruženje neće opstati kao da se ni u opštini Lopare neće ništa promeniti, ali opstalo je udruženje i donelo rodnom kraju stotine hiljada franaka u vidu pomoći: gradnja kuća za postradale u klizištima, renoviranje triju škola, školski nameštaj, pomoć u hrani i odeći za socijalno ugrožene, gradnja crkve u Miladićima, konaka pri manastiru Svetog Jeremije u Rožnju itd, itd. Spisak dobrih dela je sve duži - naveo je Lukić.

Domaćin slave Milutin Stevanović sa suprugom Marijom je dao sve od sebe, zajedno sa upravom Udruženja, da slava bude dostojanstveno proslavljena, što je ostavilo naročit utisak na sve goste, a posebno na nekoliko Švajcaraca koji su prvi put bili u prilici da prisustvuju jednom ovakvom događaju.

Penzija, pa u zavičaj

Rado Savić je istakao da je ponosan na sunarodnike i zemljake iz Udruženja Majevičana zato što slove za najbolje zavičajno udruženje u svetu. Istovremeno, on je pozvao sve one koji su pred penzijom da planiraju povratak u rodni kraj zato što su uslovi za život u ovoj opštini mnogo bolji nego kad su odlazili.

Danijela Cvijanović, direktorka dečjeg vrtića u Loparama je zahvalila Udruženju Majevičana i Majevičanima koji nisu članovi udruženja na pomoći u renoviranju vrtića koji je obnovljen skoro posle 40 godina.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Ode pehar za Pariz
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online