Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.11.2018.
08:10
Ž. Marković - Vesti A

Sabor spaja zemljake

Kulturno-umetničko društvo Ostrog iz Vila, koje deluje u okviru istoimenog Srpskog kulturnog centra, nedavno je u Bronšhofenu organizovalo Sabor srpskog folklora. U godini u kojoj slave peti rođendan na četvrtom po redu saboru okupili su članove, prijatelje i sve one koji vole i uživaju u folkloru. Bio je to pravi praznik za oči i dušu, a članovi više ansambala su pred više od 700 posetilaca u sali, na raspevan i razigran način pokazali kako se neguje tradicija srpskog naroda.

Ž. Marković
"Pilići": Najmlađi članovi KUD Ostrog iz Vila

Udruženja Sloga iz Ciriha, Homolje iz Gosaua, Polet iz Bira, Izvor iz St. Galena i specijalni gost KUD "Milovan Gajić" iz Petrova kod Doboja u Republici Srpskoj, su pored domaćina, izvođenjem uigranih koreografija pokazali zašto je folklor glavni pokretač energije srpske omladine u Švajcarskoj.

- Bio je ovo još jedan veseo i pre svega druženjem, pesmom i igrom ovekovečen Sabor srpskog folklora i zato smo srećni i zadovoljni. Naš rad i trud su na najlepši način nagrađeni ovolikim prisustvom članova, gostiju i prijatelja. Nastavićemo ovu tradiciju jer smo relativno mlado društvo - proslavili smo tek pet godina postojanja upravo na ovom Saboru, ali nameravamo da i dalje koračamo i uz pesmu i igru ostavimo trag u istoriji srpskog folklora u Švajcarskoj - ističe Dragan Vasiljević, predsednik SKC iz Vila.

Članovima KUD-a "Milovan Gajić" iz Petrova ovo nije bio prvi nastup u Švajcarskoj.

- Želeo bih da zahvalim svim članovima KUD-a Ostrog na pozivu koji su nam uputili, a zatim i na prelepom gostoprimstvu. Ovde se osećamo super, kao kod kuće i hvala im od srca na svemu tome. U Švajcarskoj smo drugi put, održali smo pre dve godine koncert u Cirihu, a u Vilu i ovde u Bronšhofenu smo prvi put. Nadam se da je ovo samo početak duge i uspešne saradnje koju će imati naša dva društva - izjavio je Darko Petrović, predsednik KUD-a "Milovan Gajić" iz Petrova.

- Pratio sam sve sabore do sada i ovo je jedini sabor ovakve veličine sa puno udruženja u istočnoj Švajcarskoj, koji se održava početkom novembra. Večeras sam došao sa sestrom Suzanom i uživamo u svemu, posebno u folkloru - kaže Denis Kojić iz Vila, a rodom je iz Srednje Dragunje.

Dogodine novi susret

Anita Gostić, predsednica KUD-a Ostrog zadovoljna je što je i ovaj sabor bio uspešan kao i prethodni.

- Sve je prošlo u najboljem redu, bilo je lepo i zabavno. Želim da zahvalim svima koji su nam pomogli, a posebno zahvaljujem deci koja su igrala. Jedno veliko hvala i našim dragim gostima iz Petrova, divni su. Takođe, od srca zahvaljujem svima koji su na bilo koji način učestvovali u radu i pripremi ove manifestacije. Vidimo se dogodine - poručila je Anita Gostić.

Sjajni nastupi

- Došao sam sa suprugom Silvanom i ćerkom Slađanom da podržimo ovaj prelepi Sabor folklora, a ujedno i da se nađem sa kolegom, Draganom Vasiljevićem predsednikom SKC Vil, kome čestitam na ovakvom skupu. Predivni folkloraši iz svih krajeva Švajcarske, a pogotovo gosti iz Petrova pokazali su zavidno umeće i čestitam im od srca na svemu što su nam prikazali večeras - izjavio je Obrad Savić, predsednik KUD-a Božur iz Otvil am Zea.

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Istorija na platnu
ŠVAJCARSKA Praznik za dušu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online