Subota 17.11.2018.
08:10
Ž. Marković - Vesti

Sabor spaja zemljake

Ž. Marković
"Pilići": Najmlađi članovi KUD Ostrog iz Vila

Udruženja Sloga iz Ciriha, Homolje iz Gosaua, Polet iz Bira, Izvor iz St. Galena i specijalni gost KUD "Milovan Gajić" iz Petrova kod Doboja u Republici Srpskoj, su pored domaćina, izvođenjem uigranih koreografija pokazali zašto je folklor glavni pokretač energije srpske omladine u Švajcarskoj.

- Bio je ovo još jedan veseo i pre svega druženjem, pesmom i igrom ovekovečen Sabor srpskog folklora i zato smo srećni i zadovoljni. Naš rad i trud su na najlepši način nagrađeni ovolikim prisustvom članova, gostiju i prijatelja. Nastavićemo ovu tradiciju jer smo relativno mlado društvo - proslavili smo tek pet godina postojanja upravo na ovom Saboru, ali nameravamo da i dalje koračamo i uz pesmu i igru ostavimo trag u istoriji srpskog folklora u Švajcarskoj - ističe Dragan Vasiljević, predsednik SKC iz Vila.

Članovima KUD-a "Milovan Gajić" iz Petrova ovo nije bio prvi nastup u Švajcarskoj.

- Želeo bih da zahvalim svim članovima KUD-a Ostrog na pozivu koji su nam uputili, a zatim i na prelepom gostoprimstvu. Ovde se osećamo super, kao kod kuće i hvala im od srca na svemu tome. U Švajcarskoj smo drugi put, održali smo pre dve godine koncert u Cirihu, a u Vilu i ovde u Bronšhofenu smo prvi put. Nadam se da je ovo samo početak duge i uspešne saradnje koju će imati naša dva društva - izjavio je Darko Petrović, predsednik KUD-a "Milovan Gajić" iz Petrova.

- Pratio sam sve sabore do sada i ovo je jedini sabor ovakve veličine sa puno udruženja u istočnoj Švajcarskoj, koji se održava početkom novembra. Večeras sam došao sa sestrom Suzanom i uživamo u svemu, posebno u folkloru - kaže Denis Kojić iz Vila, a rodom je iz Srednje Dragunje.

Dogodine novi susret

Anita Gostić, predsednica KUD-a Ostrog zadovoljna je što je i ovaj sabor bio uspešan kao i prethodni.

- Sve je prošlo u najboljem redu, bilo je lepo i zabavno. Želim da zahvalim svima koji su nam pomogli, a posebno zahvaljujem deci koja su igrala. Jedno veliko hvala i našim dragim gostima iz Petrova, divni su. Takođe, od srca zahvaljujem svima koji su na bilo koji način učestvovali u radu i pripremi ove manifestacije. Vidimo se dogodine - poručila je Anita Gostić.

Sjajni nastupi

- Došao sam sa suprugom Silvanom i ćerkom Slađanom da podržimo ovaj prelepi Sabor folklora, a ujedno i da se nađem sa kolegom, Draganom Vasiljevićem predsednikom SKC Vil, kome čestitam na ovakvom skupu. Predivni folkloraši iz svih krajeva Švajcarske, a pogotovo gosti iz Petrova pokazali su zavidno umeće i čestitam im od srca na svemu što su nam prikazali večeras - izjavio je Obrad Savić, predsednik KUD-a Božur iz Otvil am Zea.

2024 © - Vesti online