Petak 01.02.2019.
06:00
Ž. Marković - Vesti

Govorite srpski sačuvajte škole

Ž. Marković
Nastavnik Zoran i učenici

Posle liturgije, učenici koji su se za to pripremili, pričestili su se, a zatim je započeo program đaka iz St. Galena, Gosaua, Roršaha, Ucvila, Vila, Ucnaha, Vajnfeldena i Krojclingena.

Svetosavska himna, recitacije, priče i dramatizacije sa temama iz života Svetog Save činili su umetnički kolaž koji je još jednom naglasio odluku mladog Rastka da napusti udobnost i privilegije prinčevskog života radi posvećivanja života Bogu i radu za opšte dobro.

Sveštenik Brane Sarić je ukazao na važnost čuvanja i negovanja svetosavske tradicije u našem narodu, istakavši da se ove godine obeležava još jedan veoma važan jubilej - 800 godina samostalnosti srpske crkve, za koju je Sveti Sava zaslužan.

Ž. Marković
 

U više dopunskih škola program sa učenicima pripremili su nastavnici Milja Stević, Zoran Mitrašinović, Jelena Mitrović i Marija Gaćinović, ali je zbog istovremenog održavanja priredbi na mnogim mestima širom Švajcarske, priredbi u St. Galenu prisustvovala samo Marija Gaćinović. Savindan je svojim prisustvom uveličala i konzul Ivana Lazarević.

Sva deca primila su svetosavski paketić i okrepila se obrokom, koje je za njih pripremila crkva.
Svetosavska priredba održana je i u prostorijama folklornog kluba Homolje u Gosauu gde je posle lomljenja kolača učenica Stela Anđelković pronašla dukat, čime je njena porodica postala sledeći domaćin slave. Učenici su izveli program, a slava je nastavljena druženjem roditelja i đaka.

Svečana priredba održana je i u prostorijama Srpskog kulturnog centra Vil. U programu su učestvovali učenici škola iz Vila i Vajnfeldena. Dragan Vasiljević, predsednik društva, zahvalio je nastavnicima. U ime Saveta roditelja zahvalio je na saradnji nastavnici Dunji Boburov, koja se posle 25 godina rada u Dopunskoj školi oprostila od dece. Dunja Boburov je i ovom prilikom poručila roditeljima i deci da u svojoj kući govore srpskim jezikom, da ga neguju i da sačuvaju škole na srpskom.

Ž. Marković
Kolaž o Svetom Savi: Učiteljica Marija Gaćinović i đaci iz istočne Švajcarske

Knjige na poklon

U Crkvi Sv. Trojice u Viedikonu, odeljenje Dopunske škole na srpskom jeziku iz Horgena, nastavnika Zorana Mitrašinovića proslavilo je školsku slavu Sv. Savu. Deca su se na časovima marljivo pripremala i veoma lepo recitovala u crkvi. Posle recitala otac Branimir je pozdravio svu decu i roditelje i uručio mališanima poklon-knjigu o Sv. Savi. Roditelji i deca su se posle završenog programa družili u crkvenoj sali.

Priredba i u Efretikonu

Srpska dopunska škola iz Efretikona je takođe proslavila školsku slavu. Deca učitelja Aleksandra Nikolića su kao i svake godine bila vrlo uzbuđena povodom priredbe koja je počela pevanjem Svetosavske himne, a nastavljena recitacijama svih učenika. Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Stanojković - Ivan i Katarina sa ćerkama Larom i Anicom. Posle rezanja kolača svi uživali u slavskoj trpezi i druženju.

2024 © - Vesti online