Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.03.2019.
19:15
M. Stanković - Vesti A

Đujine pite pamte generacije

Đuja Blanuša, rođena Marjanović, dočekala je u Bremenu starosnu penziju i sada se našla u dilemi gde da uživa u penzionerskim danima - u gradu u kom je provela ceo radni vek i u kom su joj deca i unuci ili da se pridruži suprugu u Srbiji.

M. Stanković
Kore su uvek u kuhinji: Đuja sa najmlađim sinom

- U Nemačku sam došla 1972. kada sam imala samo 19 godina. Napustila sam rodne Kmećane kod Bronzanog Majdana nedaleko od Banjaluke i stigla u Bremen gde sam i danas - priča nam Đuja.

Seća se da je u rodni kraj odlazila dok su roditelji živeli tamo.
- Za vreme godišnjih odmora smo se mi deca sakupljali u roditeljskom domu. Dolazili smo sa svih strana, iz Nemačke, Australije, Vojvodine. Imam petoricu braće i tri sestre. Tada smo obavezno odlazili i do obližnjeg manastira Gomionica i uživali u svim lepotama tog divnog kraja. Ali majka Mileva i otac Dušan morali su da napuste Kmećane 1995. kada su ostali skoro sami u selu. Roditelji su se doselili u Gospođince gde žive porodice moja dva brata, a tamo su se i upokojili - sa setom kazuje naša sagovornica.

Velika Đujina porodica je u Bremenu, a tu su i brojni prijatelji sa kojima se porodica Blanuša okumila. Među njima su Zurnići, Tatići i Tomaševići. Svi koji poznaju Đuju uvek joj se dive kako je vredna, vedra i puna pozitivne energije. Poznate su njene pite kojima je uvek umela da obraduje sve na proslavama koje se organizuju u Srpskom kulturnom centru Bremen, čiji je dugogodišnji član.

Đuja uvek ima pokoje parče pite, a spremne su i kore da odmah zamesi novu.
- Najlepše je kad sama razvučem kore, ali i ove kupovne su odlične - kaže Đuja.

Supružnici Blanuša, Đuja i Nikola sagradili su sebi velelepnu kuću u Inđiji. Za sada u njoj Nikola provodi penzionerske dane, a Đuja još razmišlja da li da zauvek napusti Nemačku.
- Mislim da je najbolje da kao i mnogi naši penzioneri malo budemo u Inđiji, a malo u Bremenu.

Ovde su nam deca i unuci, a i zdravstvena zaštita je odlično organizovana.

Svoj radni vek je vezala za kuhinjuu bolnici St. Josepf Stift u Bremenu i mada nije ostvarila pun radni staž zadovoljna je penzijom, pa nam kaže:
- Nikola ima punu penziju i za nas dvoje je dovoljno.

Unuci najveća radost

Sinovi Zoran, Željko i Radenko su zaposleni i imaju svoje porodice, pa njihovu brigu više ne mora da vodi, ali se seća kada su deca bila mala. To su bila teška vremena.
- Onda smo svi mi koji smo došli na rad u Nemačku maštali da brzo zaradimo puno novca i decu smo nosili u otadžbinu dok ne dorastu do škole. Rastanci s decom su mi bili najtužniji trenuci u životu. To je bila sudbina mog najstarijeg sina Zorana i srednjeg Željka, ali kada sam rodila Radenka onda sam odlučila da okupim decu i sa njima sam osam godina živela u Inđiji - priča Đuja.

Dodaje da danas to niko više ne radi.
- Sada smo po tri generacije svi ovde. Najveću radost sam doživela kada su mi se rađali unuci. Najstariji Dušan ima već 22 godine, Jovana 18, a Goran pet.

Rođena na Đurđevdan

Ime je dobila po Svetom Georgiju, jer je rođena na Đurđevdan, a to je ujedno i slava porodice Blanuša u koju je ušla udajom za Nikolu.

Još jednom u Sidnej

Đuja ima jednu veliku želju koju je ostavila za penzionerske dane, a to je da još jednom poseti braću u Sidneju kod kojih je bila 1999.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online