Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.02.2019.
20:10
B. Miličić - Vesti A

Nadigravanje u čast jubileja

Kulturno-umetničko društvo Jelek iz Minhena je proslavom organizovanom u subotu započelo obeležavanja 15 godina postojanja i rada. Na proslavu su pozvali goste naša kulturno-umetnička društva iz Rozenhajma, Augzburga, Ingolštata, Insbruka i Minhena.

B. Miličić
SKU Svilen konac iz Ingolštata na sceni

U prepunoj dvorani gimnazije "Verner fon Simens" posetioci su uživali u raznovrsnom folklornom programu, pesmama i igrama srpskog življa sa raznih prostora nekadašnje Jugoslavije. Bila je ovo svojevrsna uvertira u program kojim će ove godine biti obeleženo deceniju i po od osnivanja KUD Jelek i njegovog uspešnog rada.

Program je započeo pevanjem pesme "Ovo je Srbija" u izvođenju dečje grupe folkloraša KUD Jelek koji su imali i prvi javni nastup sa koreografijom Igre iz Starčeva, koju su pripremili nedavno. Ostali članovi dve grupe igrača KUD Jelek omladinskog i sastava odraslih ove večeri bili su dobri domaćini na usluzi svojim gostima, tako da su igranje i pevanje na sceni zamenili ulogama posluge na proslavi.

Zato su gosti dobili mogućnost da pokažu šta umeju na sceni. Omladinski ansambl KUD Ostrog iz Insbruka izveo je dve koreografije a sa tri tačke predstavili su se deca, omladinci i veterani SKUD Mladost iz Rozenhajma koji su na kraju zajednički odigrali kolo na sceni. Gosti iz Rozenhajma su bili i najbrojniji, jer ih je u Minhen zajedno došlo skoro stotinu na proslavu KUD Jelek. Sa po jednom koreografijom predstavili su se igrači KUD "Sveti Sava" Augzburg i SKU Svilen konac iz Ingolštata. Dečji ansambl i veterani KUD Kolo iz Minhena prikazali su takođe deo svog bogatog folklornog programa .

U završnici ove lepo organizovane i veoma dobro posećene proslave KUD-a Jelek, nastupila je pevačica Jelena Kostov, koja je dobrim izborom pesama oduševila posetioce a na kraju je otpevala jednu pesmu tragično nastradalog kralja narodne pesme Šabana Šaulića što je mnogim od prisutnih nateralo suze na oči. Sve u svemu, bilo je ovo veče dobrog raspoloženja, lepog druženja i folklornog nadigravanja naših društava iz Insbruka, Rozenhajma, Augzburga, Ingolštata i Minhena.

Dobra saradnja sa gradskim institucijama

Nedeljko Vodogaz, predsednik KUD Jelek, ističe da ovo naše kulturno-umetničko društvo ima oko 60 članova, tri folklorna sastava: dečji, omladinski i sastav odraslih, žensku pevačku grupu sa 10 članova i odnedavno tročlanu mušku pevačku grupu. Društvo ima dobru saradnju sa nemačkim institucijama u gradu, pa redovno nastupa na letnjim festivalima u gradu i okolini, a rado sarađuju i sa našim kulturno-umetničkim društvima iz Nemačke i Austrije, gde povremeno gostuju i nastupaju.

Godišnji koncert u septembru

U ovoj godini će KUD Jelek obeležiti 15 godina od osnivanja. Ova proslava bila je prvi sadržaj posvećen deceniji i po aktivnog rada a u septembru se priprema godišnji koncert na kome će nastupiti svi članovi ovog društva. To će biti prilika i da se predstave tri folklorna sastava, ali i dve pevačke grupe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online