Sreda 27.02.2019.
20:10
B. Miličić - Vesti

Nadigravanje u čast jubileja

B. Miličić
SKU Svilen konac iz Ingolštata na sceni

U prepunoj dvorani gimnazije "Verner fon Simens" posetioci su uživali u raznovrsnom folklornom programu, pesmama i igrama srpskog življa sa raznih prostora nekadašnje Jugoslavije. Bila je ovo svojevrsna uvertira u program kojim će ove godine biti obeleženo deceniju i po od osnivanja KUD Jelek i njegovog uspešnog rada.

Program je započeo pevanjem pesme "Ovo je Srbija" u izvođenju dečje grupe folkloraša KUD Jelek koji su imali i prvi javni nastup sa koreografijom Igre iz Starčeva, koju su pripremili nedavno. Ostali članovi dve grupe igrača KUD Jelek omladinskog i sastava odraslih ove večeri bili su dobri domaćini na usluzi svojim gostima, tako da su igranje i pevanje na sceni zamenili ulogama posluge na proslavi.

Zato su gosti dobili mogućnost da pokažu šta umeju na sceni. Omladinski ansambl KUD Ostrog iz Insbruka izveo je dve koreografije a sa tri tačke predstavili su se deca, omladinci i veterani SKUD Mladost iz Rozenhajma koji su na kraju zajednički odigrali kolo na sceni. Gosti iz Rozenhajma su bili i najbrojniji, jer ih je u Minhen zajedno došlo skoro stotinu na proslavu KUD Jelek. Sa po jednom koreografijom predstavili su se igrači KUD "Sveti Sava" Augzburg i SKU Svilen konac iz Ingolštata. Dečji ansambl i veterani KUD Kolo iz Minhena prikazali su takođe deo svog bogatog folklornog programa .

U završnici ove lepo organizovane i veoma dobro posećene proslave KUD-a Jelek, nastupila je pevačica Jelena Kostov, koja je dobrim izborom pesama oduševila posetioce a na kraju je otpevala jednu pesmu tragično nastradalog kralja narodne pesme Šabana Šaulića što je mnogim od prisutnih nateralo suze na oči. Sve u svemu, bilo je ovo veče dobrog raspoloženja, lepog druženja i folklornog nadigravanja naših društava iz Insbruka, Rozenhajma, Augzburga, Ingolštata i Minhena.

Dobra saradnja sa gradskim institucijama

Nedeljko Vodogaz, predsednik KUD Jelek, ističe da ovo naše kulturno-umetničko društvo ima oko 60 članova, tri folklorna sastava: dečji, omladinski i sastav odraslih, žensku pevačku grupu sa 10 članova i odnedavno tročlanu mušku pevačku grupu. Društvo ima dobru saradnju sa nemačkim institucijama u gradu, pa redovno nastupa na letnjim festivalima u gradu i okolini, a rado sarađuju i sa našim kulturno-umetničkim društvima iz Nemačke i Austrije, gde povremeno gostuju i nastupaju.

Godišnji koncert u septembru

U ovoj godini će KUD Jelek obeležiti 15 godina od osnivanja. Ova proslava bila je prvi sadržaj posvećen deceniji i po aktivnog rada a u septembru se priprema godišnji koncert na kome će nastupiti svi članovi ovog društva. To će biti prilika i da se predstave tri folklorna sastava, ali i dve pevačke grupe.

2024 © - Vesti online