Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
20:33
B. Miličić - Vesti A

Svi pobednici, titula u Štutgartu

Savezna smotra dečjeg folklornog stvaralaštva naših društava u Nemačkoj, 12. po redu, održana u subotu u Kalvu kod Štutgarta, protekla je u veseloj atmosferi, uz dobru organizaciju Saveza srpskih udruženja Nemačke i vredne i prave domaćine članove SKSK Sloga Štutgart i SKK Nova generacija Šorndorf.

B. Miličić
Zasluženo dobili priznanja: Nagrađeni učesnici Smotre

U takmičarskom delu Smotre čiji su medijski pokrovitelj bile "Vesti", najtiražniji dnevnik dijaspore, nastupilo je 14, a u revijalnom sedam dečjih folklornih ansambala.

Prema ocenama tročlanog žirija, najbolji utisak ostavili su igrači SC Štutgart. Pored pehara za sve učesnike takmičarskog i revijalnog programa, "Vesti" su obezbedile i specijalne nagrade.

Program je vodila Milica Ćaldović iz Beograda koja je deo TV tima emisije Folklorni magazin.

Na početku su učesnike i goste pozdravili Milan Nedeljković, predsednik SKSK Sloga Štutgart i Tomo Sofranić, rukovodilac folklora, koji su zajedno sa članovima SKK Nova generacija Šorndorf bili domaćini Smotre.

Posle pozdravne reči Božidara Vučurovića, generalnog konzula Srbije u Štutgartu, Smotru su otvorili predsednici Saveza srpskih udruženja Nemačke Dragan Ivašković i Danilo Đokić i poželeli učesnicima dobro druženje.

Roditelje su pohvalili što deci omogućuju da deo slobodnog vremena provode vežbajući srpske narodne igre. U pauzama nastupa igrača domaćini su organizovali kviz znanja.

Specijalne nagrade

Stručni žiri je dodelio i specijalne nagrade.

- Koreografija najbliža izvornom narodnom: SKK "Sveti Sava" Gepingen
- Najbolja koreografija prilagođena dečjem uzrastu: SKD Sloga Manhajm
- Najbolji muzički aranžman: SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat
- Najoriginalniji kostim: SKD Sloga Manhajm
- Najbolja grupa pevača u koreografiji: KUD Kolo Esen
- Najbolje uvežbani ansambl: SC Štutgart
- Najbolji igrač: Aleksandar Viler, kolovođa KUD-a Dunav Kolo-Kolo Berlin

Među gostima Smotre bili su Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i sekretar Štutgartske parohije SPC protojerej Dragoslav Ćorković sa suprugom.

Nastupe folklornih ansambala pažljivo su uz stručni žiri pratili brojni posetioci koji su aplauzima nagrađivali i podržavali sve tačke takmičara, ali i učesnika revijalnog dela Smotre.

Utisak je da su koreografi i umetnički rukovodioci uložili dosta vremena i rada u pripremu tačaka za nastup na ovoj Smotri i da su svi na određeni način pobednici, a najboljem ansamblu su svi iskreno čestitali.

Posle odluka žirija nije bilo zamerki i protesta, pa je nova uprava ŠUN već na prvom ispitu ovakve vrste pokazala uspešan rad.

Na tom planu iskreno su se trudili dvojica predsednika Dragan Ivašković i Danilo Đokić, sekretar Dragan Jovičić i ostali članovi uprave.

Da su uspeli potvrđuje kraj Smotre kada su posle saopštavanja odluka stručnog žirija i dodele nagrada veliko kolo zaigrali učesnici i gosti Smotre.

Uz "Vesti" pomoć otadžbini

Velika sportska dvorana u Kalvu bila je prepuna učesnika, a tu su bili i posetioci kojima je prodato 837 karata. Uprava se opredelila da 30 posto prihoda od svih manifestacija na godišnjem nivou preko Humanitarnog mosta "Vesti" pošalje sunarodnicima u otadžbini kojima je pomoć potrebna. Deo sredstava biće izdvojen i sa Smotre u Kalvu o čemu ćemo javnost detaljnije obavestiti narednih dana.

Konačan plasman

Zlatna odličja osvojilo je pet ansambala - SC Štutgart (94,66 bodova), SKD Sloga Manhajm (94), SKK "Sveti Sava" Gepingen (93,50), KUD Dunav Kolo-Kolo Berlin (93,16) i KUD Kolo Esen (92,66).

Dobitnici pet srebrnih pehara su: SKC Ofenbah (91,83), SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat (91,66), SKD "Karađorđevići" Rojtlingen (89,33), KUD Izvor Noj Izenburg (89) i KUD "Sveti Nikolaj srpski" Ulm (88,50).

Četiri bronze zaradili su: KUD Jugos Minhen (87,33), SKSK Sloga Štutgart (87), KHD Kolo Frankfurt (84,83) i SKC Zindelfingen (79,83).

Pehare "Vesti" dobili su i učesnici revijalnog dela smotre: SKSK Sloga Štutgart, SKK Nova generacija Šorndorf, SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat, SKHD Morava Štutgart, SKC Zindelfingen, SD Dunav Hohhajm i KUD Drina Augzburg koja je imala dve grupe igrača.

Posebnu nagradu "Vesti" su dodelile najmlađem učesniku Marku Klačaru (5) iz KUD-a Izvor Noj Izenburg.

Stručni žiri

Tročlani stručni žiri ovogodišnje Smotre dečjeg folklornog stvaralaštva činili su Damir Šipovac, koji je ocenjivao nošnje, Velimir Agovski (igra i stil) i Dragica Panić-Kašanski (muzika i pevanje). Pored ocena svakog pojedinačnog nastupa, članovi žirija dali su i opisno svoje ocene, primedbe i sugestije koje će organizator proslediti svakom društvu. To će biti korisno zbog korekcije uočenih detalja koje su troje stručnjaka zapazili tokom nastupa svih folklornih društava.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online