Utorak 14.11.2017.
20:33
B. Miličić - Vesti

Svi pobednici, titula u Štutgartu

B. Miličić
Zasluženo dobili priznanja: Nagrađeni učesnici Smotre

U takmičarskom delu Smotre čiji su medijski pokrovitelj bile "Vesti", najtiražniji dnevnik dijaspore, nastupilo je 14, a u revijalnom sedam dečjih folklornih ansambala.

Prema ocenama tročlanog žirija, najbolji utisak ostavili su igrači SC Štutgart. Pored pehara za sve učesnike takmičarskog i revijalnog programa, "Vesti" su obezbedile i specijalne nagrade.

Program je vodila Milica Ćaldović iz Beograda koja je deo TV tima emisije Folklorni magazin.

Na početku su učesnike i goste pozdravili Milan Nedeljković, predsednik SKSK Sloga Štutgart i Tomo Sofranić, rukovodilac folklora, koji su zajedno sa članovima SKK Nova generacija Šorndorf bili domaćini Smotre.

Posle pozdravne reči Božidara Vučurovića, generalnog konzula Srbije u Štutgartu, Smotru su otvorili predsednici Saveza srpskih udruženja Nemačke Dragan Ivašković i Danilo Đokić i poželeli učesnicima dobro druženje.

Roditelje su pohvalili što deci omogućuju da deo slobodnog vremena provode vežbajući srpske narodne igre. U pauzama nastupa igrača domaćini su organizovali kviz znanja.

Specijalne nagrade

Stručni žiri je dodelio i specijalne nagrade.

- Koreografija najbliža izvornom narodnom: SKK "Sveti Sava" Gepingen
- Najbolja koreografija prilagođena dečjem uzrastu: SKD Sloga Manhajm
- Najbolji muzički aranžman: SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat
- Najoriginalniji kostim: SKD Sloga Manhajm
- Najbolja grupa pevača u koreografiji: KUD Kolo Esen
- Najbolje uvežbani ansambl: SC Štutgart
- Najbolji igrač: Aleksandar Viler, kolovođa KUD-a Dunav Kolo-Kolo Berlin

Među gostima Smotre bili su Mićo Ćetković, šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu i sekretar Štutgartske parohije SPC protojerej Dragoslav Ćorković sa suprugom.

Nastupe folklornih ansambala pažljivo su uz stručni žiri pratili brojni posetioci koji su aplauzima nagrađivali i podržavali sve tačke takmičara, ali i učesnika revijalnog dela Smotre.

Utisak je da su koreografi i umetnički rukovodioci uložili dosta vremena i rada u pripremu tačaka za nastup na ovoj Smotri i da su svi na određeni način pobednici, a najboljem ansamblu su svi iskreno čestitali.

Posle odluka žirija nije bilo zamerki i protesta, pa je nova uprava ŠUN već na prvom ispitu ovakve vrste pokazala uspešan rad.

Na tom planu iskreno su se trudili dvojica predsednika Dragan Ivašković i Danilo Đokić, sekretar Dragan Jovičić i ostali članovi uprave.

Da su uspeli potvrđuje kraj Smotre kada su posle saopštavanja odluka stručnog žirija i dodele nagrada veliko kolo zaigrali učesnici i gosti Smotre.

Uz "Vesti" pomoć otadžbini

Velika sportska dvorana u Kalvu bila je prepuna učesnika, a tu su bili i posetioci kojima je prodato 837 karata. Uprava se opredelila da 30 posto prihoda od svih manifestacija na godišnjem nivou preko Humanitarnog mosta "Vesti" pošalje sunarodnicima u otadžbini kojima je pomoć potrebna. Deo sredstava biće izdvojen i sa Smotre u Kalvu o čemu ćemo javnost detaljnije obavestiti narednih dana.

Konačan plasman

Zlatna odličja osvojilo je pet ansambala - SC Štutgart (94,66 bodova), SKD Sloga Manhajm (94), SKK "Sveti Sava" Gepingen (93,50), KUD Dunav Kolo-Kolo Berlin (93,16) i KUD Kolo Esen (92,66).

Dobitnici pet srebrnih pehara su: SKC Ofenbah (91,83), SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat (91,66), SKD "Karađorđevići" Rojtlingen (89,33), KUD Izvor Noj Izenburg (89) i KUD "Sveti Nikolaj srpski" Ulm (88,50).

Četiri bronze zaradili su: KUD Jugos Minhen (87,33), SKSK Sloga Štutgart (87), KHD Kolo Frankfurt (84,83) i SKC Zindelfingen (79,83).

Pehare "Vesti" dobili su i učesnici revijalnog dela smotre: SKSK Sloga Štutgart, SKK Nova generacija Šorndorf, SKC "Vuk Stefanović Karadžić" Raštat, SKHD Morava Štutgart, SKC Zindelfingen, SD Dunav Hohhajm i KUD Drina Augzburg koja je imala dve grupe igrača.

Posebnu nagradu "Vesti" su dodelile najmlađem učesniku Marku Klačaru (5) iz KUD-a Izvor Noj Izenburg.

Stručni žiri

Tročlani stručni žiri ovogodišnje Smotre dečjeg folklornog stvaralaštva činili su Damir Šipovac, koji je ocenjivao nošnje, Velimir Agovski (igra i stil) i Dragica Panić-Kašanski (muzika i pevanje). Pored ocena svakog pojedinačnog nastupa, članovi žirija dali su i opisno svoje ocene, primedbe i sugestije koje će organizator proslediti svakom društvu. To će biti korisno zbog korekcije uočenih detalja koje su troje stručnjaka zapazili tokom nastupa svih folklornih društava.

 

2024 © - Vesti online