Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
05:11
O. Đoković - Vesti A

Deca svecu pevala za peticu

Pariski dani Svetosavlja odmotali su se po 14. put, potvrđujući da kod Srba, uprkos vremenskim nedaćama, nema odstupanja. Kiša je padala, Sena nabujala, voda se razlila, brod Bato muš (dosadašnji verni dom slavljenika Sv. Save) prinudno ukotvljen, ni da mrdne i, hajde, snalazi se ko zna i može.

M. Gojković
Dečji hor peva himnu Sv. Save

E, znali su i mogli organizatori Savez Srba Francuske i Udruženje Balkan Omnibus, nakon mučnog preznojavanja i "isplivali" iz problema i sve što je planirano - dokrajčeno je, u hodu i u improvizacijama, pa šef parade profesor Petar Gojković, konačno sa olakšanjem, govori:
-Uh, uspelo je! Imali smo 25 gostiju - učesnika i svi zadovoljni.

Našim Parižanima Svetosavski dani znače: sve generacije, matica i dijaspora, pa su na startu, koji je značio i otvaranje Dana, glavnu ulogu dobili đaci naših dopunskih škola, koje deluju pri Ambasadi Srbije, crkvi i školskom centru "Jelena Anžujska". Verovatno ne treba podsećati da himnu Svetom Savi niko ne peva tako dobro i savesno kao mališani, uostalom, to im je i zadaća za koju svi dobiju peticu.

Uvodno veče pomalo je proticalo i kao mamac za sve što dolazi, jer su se, pred okupljenim u svečanoj sali pri hramu Sv. Save, letimično predstavili svi umetnici kojima je ove godine pripala čast da budu ambasadori srpske kulture.

A kome je uspelo da ga promovišu u najboljeg srpskog slavuja? Trudili su se svi, čak je ljupka Maja Petrovcić (15) naterala svoj saksofon da propeva, ali je, ipak, prva "traku presekla" Biljana Ristić sa svojom poštapalicom, orkestrom Bistrik.

Potom je Biljana, dodatno, stigla u muzičku radionicu u školi "Jelena Anžujska" i tamo deci objašnjavala: "Ovako se priča, a ovako peva."

Naravno da su sva očekivanja i pogledi bili okrenuti prema Svetosavskom balu, u nezaboravu su upisane prethodne noćne vožnje Senom, ono, "plovi barka i samo što se ne prevrne od uraganske mešavine valcera i kola", da bi nam ove godine sve račune pokvarila uzjogunjena priroda, te Senu, takoreći, u more pretvorila.

Komplimenti

Vajar Milutin Ranković i slikari: Radovan Simić (Republika Srpska) i Olivera Adžić, Snežana Jovanović i Zoran Ivanković (Srbija), Anastasija Morgačeva, Anatolij Vasiljević Gončarenko i Irina Zimina (Rusija) i Korneliu Zeana (Rumunija) svoje radove, protkane pričama, izložili su u sali pri hramu Svetog Save i od posetilaca zaradili bujice komplimenata.

Ambasador Rajko Ristić, dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu Mića Aleksić i čelnik saveza Srba Francuske Romeo Milošević predvodili su dijasporce u noći pesme i plesa održanoj u restoranu na jezercetu u Vansenskoj šumi, a balski ugođaj kreirali su plesni orkestar "Svilen konac" Petra Gojkovića i solisti Blagoje Pekmezović i Slaviša Pavlović Stenli, šansonjerka Kristel Gali, Trio Lafovi iz Švajcarske, prvaci u latino plesu iz Srbije Nikola i Teodora, zdravicu je izgovorio Milutin Rajković, naravno, svi okupljeni, i kroz svo to tkanje provejavali su zvuci matice obojeni nostalgijom, pa je trajalo dugo, ponoć odavno odmakla...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online