Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
01:00
O. Đoković - Vesti A

Crkva i deca zajedno slavili

Kad hram nosi ime Svetog Save, razumljivo je da mu je i parohijska slava Sveti Sava, i da od tog nema lepšeg dana, a ukoliko u bogosluženju dejstvuju dvojica vladika (zapadno-evropski Luka i zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije) uz kompletno parisko srpsko sveštenstvo sa duhovnom sabraćom iz drugih crkvi, kao i studenti bogoslovije, hor "Sveti Simeon Mirotočivi" i uz oltar pojci, a i "prekipelo" od vernika, onda ne postoji mera za ponos .

Naravno da su dečica, u tom svom danu školske slave, bezgrešno recitovala i odraslima delila lekcije o Svetom Savi, a nagrada im je bila slatki poklon-paketić. Zaista, neka nama Svetog Save, nema onog koji mu se ne raduje.

Folkloraši nazdravljali

Mlađani majstor za rakiju je Dejan Tomašević, pomoćnik mu Nikola Mitrović, obojica iz SKD Izvor:
- Kao i svake godine, mi smo na slatkom zadatku, poslužimo svakoga, a znamo i da nazdravimo.

Sve generacije

U ovom slavljeničkom danu isprepletanom svim generacijama, pogled se, ipak, najviše zaustavljao na dečici, bilo ih je u narodnim nošnjama ili doteranih kao za svoj rođendan. Po mnogo čemu, u hramu Svetog Save bio je to divan dan!

Iz udaljenog manastira Boa Saler došle su igumanije Jelena i Jefinija i monahinje Hristina i Sara, Ambasadu Srbije predstavljala je konzul Nina Veličković, Kulturni centar Srbije direktor Radoslav Pavlović, Romeo Milošević je čelnik Saveza Srba Francuske, Mića Aleksić dijasporski poslanik u Evropskom parlamentu...

Liturgiji, a kasnije slavskom ručku (oko 200 zvanica) prisustvovali su i naši aktivisti, poete, arhitekti, umetnici, učitelji, biznismeni, deca i roditelji, zemljaci, prijatelji. Mnogo nas je, a kako se celo bogosluženje odvijalo pod motom "Mir svima" i "Volimo se", nakon svešteničkih rasrpšenih blagoslova sa svakog lica isijavalo je blaženstvo. Eto, takva je slava pariskog "odeljka" Svetog Save.

Ove godine kolačari su bili SKD Izvor, a po tradiciji svakome su "desne ruke" Kolo srpskih sestara, super se slažu, što su, deleći slavsku pogaču potvrdili Dragan Jakovljević, Dalibor Ignjatović i Ljiljana Mitrović.

A neka se zna, prota Nikola je savršen dirigent, tokom Himne Svetom Savi sve prisutne je pretvorio u vrhunski hor. Ili, teško je s bilo čim porediti magnet s kojim je u Pariz došao episkop Grigorije, ovo su segmenti njegove besede.

Deca vole prosvetitelja

Hristina Maksimović (13) je poreklom iz Majdanpeka, i ona je mudrica:
- U školi smo učili o Svetom Savi, on je voleo decu, a sva deca i danas vole Svetog Savu.

Veliko Rastkovo delo

- Sveti Sava je od nas načinio narod, uveo nas je u red civilizovanih hrišćanskih naroda, a za to veliko delo bila mu je potrebna vera, jer bez vere se ne može ni ujutro ustati iz kreveta? Sveti Sava je sve vreme učio, a učenike zasadio kao masline po svim predelima gde su živeli. Govorio je jezikom koji svi razumeju, taj jezik je ljubav. Dao nam je svetlost, prosvetio nas, Sveti Sava je temelj našeg bića. Danas je teška situacija i Sveti Sava nam je potrebniji nego ikad do sada. Idimo njegovim putem, volimo jedan drugog kao samog sebe. I neka ste svi blagosloveni!

Gradio srpske škole

Odrasli vernici zaseli na slavskom ručku, a Mateo, Mila, Lena, dva Maksima, dve Magdalene, Simon, Viktorija, Petar, Emilija, Ana, Saša izabrali svoj kutak, baš su lepo po dečji obedovali.
- Sveti Sava je dobar, velik i lep - Lenin (6) je zaključak.
Simon (10) Šanjić je ozbiljan:
- Sveti Sava je dobar jer deci deli paketiće, ali ne samo zbog toga, napravio je on i srpske škole, zato mi možemo da idemo u srpsku školu.

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online